Abiznis

Poreska policija nakon obezbjeđivanja zakonskih, organizacionih i logističkih uslova

U Ambasadi Republike Italije u Podgorici direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša održao je sastanak s ambasadorom Lukom Zeliolijem (Luca Zelioli), u cilju razmatranja mogućnosti za bližu saradnju nadležnih italijanskih institucija sa Poreskom upravom Crne Gore. 
Poreska policija nakon obezbjeđivanja zakonskih, organizacionih i logističkih uslova
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su prisustvovali predstavnici Finansijske policije Republike Italije (Guardia di Finanza) brig.gen. Đuzepe Arbore (Giuseppe Arbore), rukovodilac 3. Odsjeka za operacije i  brig.gen. Kosimo di Gezu  (Cosimo Di Gesu), rukovodilac 2. Odsjeka za koordinaciju informisanja i međunarodne odnose.

Sastanak je bio prilika da se predstavnici Republike Italije upoznaju sa planovima Poreske uprave za osnivanje sektora poreske policije, radi uspostavljanja efikasnijeg mehanizma Poreske uprave u dijelu otkrivanja poreskih prevara i utaja i ostalih krivičnih djela u oblasti privrednog prometa.

Direktor Mugoša informisao je pristupne da će uspostavljanje poreske policije biti izvršeno nakon obezbjeđivanja zakonskih, organizacionih i logističkih uslova, kojima će se omogućiti samostalno sprovođenje izviđajnih radnji od strane ove organizacione cjeline, te da je izmjena zakonskog okvira, u provom redu Zakona o poreskoj administraciji, već inicirana od strane Poreske uprave, čime će se definisati nadležnosti ove organizacione cjeline i omogućiti funkcionisanje iste u punom kapacitetu.

Imajući u vidu da će Poreska uprava za poresku policiju odabrati najstručnije kadrove sa kompetencama i stručnim znanjem za sprovođenje aktivnosti koje su u nadležnosti poreske policije, te da Finansijska policija Republike Italije temelji dugogodišnju tradiciju institucionalnog razvoja, tokom sastanka je dogovoren okvir buduće uzajamne saradnje, kroz razmjenu iskustava, obuke i edukaciju radi jačanja administrativnih kapaciteta Poreske uprave u ovoj oblasti.

Tokom saastanka je potvrđena raspoloživost nadležnih organa Republike Italije prema Poreskoj upravi, u smislu uspostavljanja saradnje, ugošćavanja crnogorske delegacije u Italiji i mogućnosti obuke crnogorskih kadrova.

Portal Analitika