Košarka

Legendarna košarkašica prošla kroz pakao

Nikad nijesam mislila da bi se nešto takvo moglo dogoditi meni i zapravo sam karcinom dojke otkrila sasvim slučajno. Danas sam zdrava i želim govoriti o tome koliko je važno da žene redovito obavljaju samopregled i odlaze kod doktora, jer je rano otkrivanje raka dojke najvažnije za uspješno izlječenje, kaže Razija Mujanović (52), jedna od najboljih košarkašica s ovih prostora.
Legendarna košarkašica prošla kroz pakao
24 sata.hrIzvor

Svojom sjajnom košarkaškom karijerom 2017. godine zaslužila je ulazak u Kuću slavnih Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA), a danas je team manager ženske reprezentacije BiH.

Sedam godina nakon što je 'odigrala' najvažniju utakmicu života, onu protiv karcinoma dojke, danas je zdrava i sretna žena. 

Karcinom dojke otkrila je 2012. godine, no godinama nije javno govorila o tome. Naime, njeni roditelji tada su bili stari i bolesni, pa im nije rekla što prolazi. Drugi članovi porodice su znali, no njih je htjela poštedjeti. 

- Nikada prije toga nijesam radila samopregled dojke, jednostavno nijesam ni razmišljala o tome da bih trebala. No, kad je jedna moja poznanica otkrila da od toga boluje i upozorila da bih se trebala pregledati, počela sam istraživati na internetu kako samopregled dojke izgleda. I dogodilo se: pod tušem sam napipala kvržicu. Bila je jako sitna, poput zrna kave, pa zapravo i nisam bila sigurna u to što sam napipala, a opet -  uvukao se neki strah pod kožu, priča Razija.

Tako se javila doktorici i rekla da treba pregled, no kad su je pitali je li hitno, rekla je da nije. Valjda nije baš ono najgore. 

- Otišla sam na pregled za nekoliko dana i dr je odmah rekla: 'Razo, mislim da nije ništa, no bolje da obaviš pregled kod kirurga'. Uputila me hitno, a kirurg me odmah poslao na magnet i ultrazvuk, uz isti komentar: 'Razo, mislim da nije ništa, ali moramo biti sigurni'.

Tako sam danima samoj sebi govorila da nije ništa i obavila preglede. Nakon 7 dana došao je nalaz, u kojem sam sama pročitala da su promjene na mojoj dojci kancerogene, priča Razija. 

Kaže kako su joj to vjerovatno najteži trenuci u životu, kao i svakoj ženi. 

- Mislila sam da je, kad imaš takvu dijagnozu, sve gotovo. Nekoliko dana posvetila sam se istraživanju svih informacija koje se mogu pronaći na internetu i zdvajala, a onda jedno jutro ustala i sama sebi rekla: 'Prošla si tolike borbe u životu i pobijedila, tako će biti i sad' te zaključila da ako samo sjedim i plačem nemam nikakve šanse.

U međuvremenu je otišla dr i rekla: 'ja znam što je, idemo dalje'. Iako je postojala mogućnost da ode na operaciju u inostranstvo, nije htjela. Vjerovala je u svoje doktore i uskoro bila na operaciji. 

- Doktorica koja me pregledala rekla je da vjeruje kako je riječ o raku u ranoj fazi, bez metastaza, i to se i pokazalo na samoj operaciji. Naime, inače se ne radi odmah patološko ispitivanje, no kod mene su ga napravili. Bila sam spremna i na odstranjivanje dojke, no pokazalo se da metastaza nema te da je dovoljno samo odstraniti karcinom, priča. 

- Hvala Bogu, nijesam morala na hemoterapije, bila su dovoljna samo zračenja, a njih sam prošla bez ikakvih problema. Vjerujem da je pomoglo i to što sam vrlo predano slušala doktore i njihove upute, ali i to što sam se tada okrenula jačanju imuniteta biljem i dodacima prehrani. Koristila sam sve za što sam pronašla informacije da pomaže i što sam mogla pronaći. I ostala sam pozitivna, vjerujem da je to 70 posto izlječenja, priča Razija.

Kao što je i na košarkaškom terenu uvijek ona bila ta koja bi podizala duh svoje ekipe i motivirala saigračice, tako je sada uvijek nastojala biti pozitivna.

Nakon 5 godina čestih pregleda, od 2017. godine na kontrole je išla svakih šest mjeseci, a nedavno doživjela i to da joj liječnik kaže kako je dovoljno da dođe za godinu dana. Zdrava je....

 

 

Portal Analitika