Crna hronika

Marković: Vlada nije adresa za pitanja o Dušku Kneževiću, već SDT

„Niti znam, niti mi je posao da znam šta u nekom krivično-pravnom predmetu ima status dokaza, šta je tačno, a šta nije. Vlada nije nadležna da podiže optužnice, sprovodi istrage i donosi presude“, poručio je premijer Duško Marković, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF), Milana Kneževića, da li su istinite tvrdnje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), da je odbjegli biznismen Duško Knežević utajio porez i transferisao oko 550 miliona eura, za koje se sumnja da potiču iz nelegalnih aktivnosti.
Foto: gov.me / B. Ćupić
Foto: gov.me / B. Ćupić
Portal AnalitikaIzvor

Premijer je rekao da poslanici DF-a postavljaju pitanja koja nisu u nadležnsoti Vlade, čime se, kako je ocijenio, zloupotebljava institut premijerskog sata.

„Pitate jesu li tačne tvrdnje SDT-a – odgovor na to pitanje morate zatražiti upravo od SDT-a. Imam informaciju koju imamo svi – da je SDT donijelo naredbu o istrazi protiv 79 lica za stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaju poreza, i protiv 95 lica zbog istih krivičnih djela, kao i da je donijeta naredba o proširenju istrage“, saopštio je Marković.

Premijer je dodao da ne želi da učestvuje u nečemu što mu, kako je rekao, ne pripada, ni funkcionalno, ni lično.

„Građanski, ne radujem se ničijoj nesreći, niti u tome učestvujem. Volio bih da svi budemo srećni, to je moj građanski i porodični kod. On (Duško Knežević prim. nov) treba da dođe ovdje i kaže na sudu ovo što vi kažete, ponudi dokaze i da se na sudu utvrde činjenice. Sjedjeti sa strane i kreirati preko nekih medijskih platofrmi činjenicu koja je pogodna za neki politički trenutak – mene nemate u tom miljeu i scenariju“, poručio je Marković.

„Informaciju o državnom udaru dobio od državnih organa“

Knežević je replicirao Markoviću pitanjem da li je imao informaciju da DF planira državni udar i zašto takvu informaciju nije podijelio. Dodao je da je Marković, u razgovoru s ruskim prankerima Leksusom i Vovanom, koji su se predstavili kao tadašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, rekao da će optužnica protiv njega i drugog lidera DF-a, Andrije Mandića, biti potvrđena.

„Dok sam čekao početak zvaničnog sastanka, neko iz mog tima je unio telefon hitno, i ja sam ga samo privhatio. Desilo se to... Ne vjerujem da sam rekao da oćekujem da će optužnica biti potvrđena. Ako sam rekao tako, onda sam pogriješio. Ako sam rekao, rekao sam iz ličnog osjaćaja i suda, a ne zato što sam učesnik procesa“, odgovorio je premijer Marković, dodajući da je informaciju o državnom udaru i njegovim akterima dobio od državnih organa, „kada je to objavljeno“.

Portal Analitika