Društvo

Marković: Milion eura više za nauku u 2020.

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je danas na premijerskom satu u Skupštini, da će budžet Ministarstva nauke u 2020. godini biti za gotovo milion eura veći u odnosu na ovogodišnji.
Foto: Screenshot/YouTube
Foto: Screenshot/YouTube
Portal AnalitikaIzvor

On je to kazao odgovarajući na pitanje poslanice Demokratske partije socijalista (DPS), Aleksandre Vuković, o tome koje mjere Vlada preduzima na polju podsticanja inovacija u privredi i podrške inovativnim brzorastućim kompanijama.

„Prije tri godine rekao sam da je cilj Vlade dalji razvoj nauke i inovacija. Ministarstvo nauke posvećeno je radilo na ovom planu i zahvljujući tome možemo govoriti o pojedinim konkretnim koracima. Priča o inovacijama, kao i prije tri godine, nailazi na skepsu i oprez. Promjene bivaju najslabije prihvaćene tamo gdje su najpotrebnije. Ali, stvari se ubrzano mijenjaju, ohrabrenja postoje. U izvještaju Globalni indeks inovativnosti, koji je pripremila Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu, Crna Gora se nalazi na 45. mjestu od 129 zemalja. Među odabranim indikantorima kreativnih rezultata, naša zemlja zauzima veoma visoku 26. poziciju“, istakao je Marković.

Premijer je kazao da je naša država sistemsko podsticanje inovacija započela nedavno.

Ministarstvo nauke u 2018. godini putem konkursa dodijelilo je grantove od 100.000 eura. Inovativna zajednica je prepozanla značaj toga. Uskoro će biti rezultati drugog ciklusa finansiranja. Kroz 20 projekat u u ukupnom iznosu od 1,5 miliona eura omogućeno je zapošljavanje oko 50 inženjera, programera i istraživača...“, naveo je Marković.

On je najavio da će se sve aktivnosti po pitanju inovacija nastaviti i tokom naredne godine.

„O tome najbolje govori povećanje budžeta Ministarstva nauke za 2020, za gotovo milion eura više u odnosu na ovogodišnji budžet. On će dobrim dijelom biti vezan za naučno-istraživačku djelatnost i startapove“, rekao je premijer.

Nije, kaže Marković, Ministarstvo nauke jedino koje se bavi inovacijama.

„Okončana je pilot faza projekta Ministarstva nauke, Kreativna Crna Gora. Ministarstvo prosvjete nastavlja napore ka boljem obrazovanju prilagođenom digitalnom dobu i globalnoj privredi. U dijelu inovacija pristuna je programska linija Ministarstva ekonomije u 2019. Ugovorena je podrška za 23 preduzeća koja zapošljavaju 532 radnika. Iznos od svega 64.000 eura može se učiniti nedovoljnim, ali je cilj da se inovativni napori prepoznaju“, poručio je predsjednik Vlade.

Portal Analitika