Politika

Nikolić: Non paper je obavezujući putokaz za Crnu Goru

Radni dokument Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 , takozvani “non paper” putokaz je Crnoj Gori ka Evropskoj Uniji, poručuju sagovornici televizije Nova M. Saglasni su - ovaj dokument trebalo bi dodatno da obaveže sve institucije u Crnoj Gori.
Nikolić: Non paper je obavezujući putokaz za Crnu Goru
Nova MIzvor

„Dokument Evropske komisije, takozvani “Non paper” bilježi određeni napredak Crne Gore u procesu integracija, a u poglavljima koja obuhvataju vladavinu prava“, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić.

On je poručio da nema stagnacije ili nazadovanja.

„Ima određenih deficita, koje treba popravljati, ali deficiti se popravljaju zajedničkom odgovornošću. To je posao cijelog društva, kako insitucija, tako i vlasti i opozicije“, naglasio je.

Dodaje kako je tačno da vlast ima najveću odgovornost i da on smatra da je izvršna vlast u tom smislu odradila svoj posao.

„Preporuke Evropske komisije navedene u “non paper-u” jasno ukazuju Crnoj Gori u kojim oblastima se mora uložiti dodatni napor i sve institucije zadužene za pitanje vladavine prava, moraju uzeti u obzir ove sugestije“, istakao je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

On je kazao da je dobro što ovakav dokument dolazi, posebno, kako je naglasio, u ključnim trenucima našeg pristupa EU.

„Ono što je ključno, mislim da je on taksativan, precizan i da naprosto svi oni koji su nadležni za ispunjavanje svih mjera trebaju, prije svega, da ga pročitaju i da u narednom periodu rade, kako bi sledeći bio mnogo kvalitetniji po Crnu Goru i kako bi sve obaveze iz ovih pristupnih pregovora ispunili“, navodi Radović.

Saglasni su i u vladajućoj koaliciji-ovaj dokument trebalo bi dodatno da obaveže sve institucije.

„Svaki izvještaj o stanju ukupnog ambijenta u Crnij Gori je putokaz kako sve odgovorne strukture u društvu treba da se ponašaju u perspektivi. Na nama je obaveza da nastavimo da kreiramo dobre i ozbiljne politike, koje u finalu treba da nas dovedu do podizanja nivoa životnog standarda u Crnoj Gori“, rekao je Nikolić.

Radović poručuje da Crna Gora mora imati sluha da uvaži i kritike

„Mislim da je izvještaj taksativan i precizan i da je zasnovan na tome što nije u skladu sa međunarodnim standardima“, zaključio je direktor Građanske alijanse .

Podsjetimo, šefica pregovaračkog tima za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković Drašković juče je kazala kako je u izvještaju o stanju u tim poglavljima konstatovan jasan napredak u prevazilaženju izazova koje su notirani u Izvještaju EK iz maja, dok je glavni pregovarač Aleksandar Drljević kazao kako je non paper ohrabrenje za Crnu Goru jer potvrđuje da se proces pristupanja nastavlja.

Portal Analitika