Društvo

Crna Gora i Evropska komisija zajedno u borbi protiv terorizma

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić saopštio je danas nakon Foruma EU-ZB da su Crna Gora i Evropska komisija zaključile Sporazum o sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu.
Crna Gora i Evropska komisija zajedno u borbi protiv terorizma
Portal AnalitikaIzvor

„Sporazum koji sam potpisao sa evropskim komesarom za unutrašnje poslove Dimitrisom Avramopulosom još jedan je dokaz apsolutne posvećenosti Crne Gore evropskim vrijednostima i politikama. Svjesni smo da je u ovoj oblasti uvijek potrebno ulagati sve više napora. Uz podršku Evropske unije, Crna Gora će raditi na jačanju nacionalnih kapaciteta u dijelu prevencije, sprječavanja i suzbijanja terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije“ – rekao je ministar Nuhodžić na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropska unija-Zapadni Balkan na kojem učestvuje na poziv ministarke unutrašnjih poslova Finske Marie Ohisalo i potpredsjednika Vlade Sjeverne Makedonije i ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog.

Ministar Nuhodžić je istakao da je činjenica da su danas u Skoplju ministri unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije važna, jer je još jednom potvrđena posvećenost EU saradnji sa zapadnobalkanskim partnerima na području sigurnosti.

zajednicka-fotografija

„Crna Gora, kao država kojoj je regionalna saradnja jedan od temelja politike, kao država koja ni sa jednom zemljom regiona nema ni jedno otvoreno pitanje, i kao lider u evropskoj integraciji i dalje će biti čvrst oslonac Evropskoj uniji u saradnji sa državama Zapadnog Balkana. Danas su se države ovog regiona saglasile da unaprijede saradnju sa Evropskom graničnom i obalskom stražom (FRONTEKS-om) i sa EUROPOL-om, u efikasnom praćenju, boljem upravljanju granicama i migracijama, uz poštovanje ljudskih prava, borbi protiv trgovine ljudima, krijumčarenja migranata i poboljšanju smještajnih kapaciteta za migrante“ – naveo je ministar.

Ministar je istakao da je jasno saopšteno da će Evropska unija nastaviti da nam pruža pomoć, što će doprinijeti stabilnijem i bezbjednijem Zapadnom Balkanu i daljem napretku ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

 

 „Jači Zapadni Balkan znači jača Evropa. Zato je integracija Zapadnog Balkana u EU investicija u bezbjednost i stabilnost Evrope u cjelini. To je u interesu naših građana, što je osnovni cilj svih nas koji vjerujemo u evropsko jedinstvo i zajedništvo“ – zaključio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić nakon Foruma ministara pravde i unutrašnjih poslova EU-ZB, koji je održan u Sjevernoj Makedoniji.

Portal Analitika