Abiznis

Ivanović: Dosta smo postigli u smanjenju uticaja radova na rijeku Taru

Radovi na auto-putu Bar - Boljare se odvijaju u neposrednoj blizini korita rijeke Tare, te je stoga uticaj na životnu sredinu neizbježan, kazao je zamjenik šefa nadzora firme Ingerop Jovan Ivanović. Ipak, kako je istakao, taj je uticaj prilično smanjen kroz zahtjevanu dokumentaciju.
Ivanović: Dosta smo postigli u smanjenju uticaja radova na rijeku Taru
Portal Analitika /Infobiro MontenegroIzvor

"Vidjeli ste da se izvode intenzivni radovi na dionici Mateševo 4. To je jedan veliki infrastrukturni objekat sa dva mosta, pristupnim rampama, potpornim zidovima, obalnim utvrdama, nasipom od više od pola miliona kubika. Ti radovi su i u neposrednoj blizini rijeke Tare i naravno da takav infrastrukturni objekat mora uticati na životnu sredinu. Kroz svu zahtjevanu dokumentaciju pokušalo se da se taj uticaj smanji i smatram da smo dosta uspjeli u tome. Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu je definisao sve moguće tehničke mjere, metodologija izvođenja radova izvođača takođe definiše mjere prilikom izvođenja u neposrednoj blizini rijeke. U pojedinim trenucima izvođač je izvodio radove koji nisu u potpunosti u skladu sa metadologijom izvođenja radova, nadzor je reagovao u jednom trenutku i stopirao radove dok se ne uklone nedostaci, što je izvođač i uradio", istakao je Ivanović.

foto-tara1On je dodao da postoji više razloga koji mogu uticati na eventualno nepoštovanje metodologije. Nekad su to vremenski uslovi, nekad je to prilagođavanje trenutne dinamike ili pak ubrzavanje radova. Ipak, kako je naveo, postoje standardi koji se moraju zadovoljiti, i bilo koja nepravilnost je sankcionisana.
"Vidjeli ste da je Tara trenutno porasla, to je bujična rijeka, nadamo se da će projektom regulacije dijela Tare koja tangira petlju u cilju zaštite konstrukcija i mostova, dio toga biti potpuno u skladu sa standardima", rekao je Ivanović.foto-tara2Prema njegovim riječima, radovi se intenzivno odvijaju na čitavoj trasi, od petlje Smokovac do Mateševa.

"Vremenski uslovi diktiraju neke radove, uslovljavaju dinamiku izvođača, to su radovi na otvorenoj trasi, i radovi na konstrukcijama. U tunelima se radovi intenzivno izvode, a što se tiče statusa projekta završeno je već 75 odsto građevinskih radova. Možemo reći da su sve konstrukcije, mostovi, zidovi, armirani betonski zidovi, negdje oko 90 odsto  već završeni", kazao je Ivanović.

foto-tara3Kada su posrijedi građevinski radovi u tunelima, oni su u završnoj fazi, odnosno svi radovi su završeni osim izrada betonske obloge u tunelu Mataševo.

"Na otvorenoj trasi, na prve dvije dionice, radovi su u završnoj fazi, počeli smo i sa asfalterskim radovima, nekih tri kilometra probne dionice je već urađeno. Na dionicama tri i četiri, gdje imamo vremenske uslove koje u značajnoj mjeri diktiraju određene radove i utiču na dinamiku izvođača, predstoje nam radovi na pripremanju auto-puta, to su elektro-mašinski radovi i glavni fokus je na njima", poručio je Ivanović.


 

Portal Analitika