Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Bogdanović na Generalnoj konferenciji UNESCO: Neophodno jačanje saradnje i koordinacija među članicama

Bogdanović na Generalnoj konferenciji UNESCO: Neophodno jačanje saradnje i koordinacija među članicama

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović predvodi crnogorsku delegaciju na 40. Generalnoj konferenciji UNESCO u Parizu.
Bogdanović na Generalnoj konferenciji UNESCO: Neophodno jačanje saradnje i koordinacija među članicama
Portal AnalitikaIzvor

Prvog dana konferencije, Bogdanović se obratio tokom plenarne sesije Generalne konferencije, tokom koje je ponovio posvećenost Crne Gore temeljnim principima organizacije i zahvalio na saradnji ostvarenoj u ovom multilateralnom okviru, saopšteno je oz MKU.

''Bogdanović je u izlaganju pozvao na dalje jačanje saradnje i koordinacije među članicama organizacije, ali i sa drugim međunarodnim organizacijama. Posebno je izdvojio potrebu koordinacije na projektima posvećenim jačanju vladavine prava, te ostvarivanja mjerljivih rezultata na planu slobode medija, suzbijanja nelegalnog krijumčarenja kulturnih dobara''- navedeno je u saopštenju.

On je posebno podsjetio da se ove godine obilježavaju četiri decenije od razornog zemljotresa u Crnoj Gori – naglasivši pritom ulogu koju je UNESCO imao u procesu podrške i sanacije posljedica.

''Ove godine, sa velikom tugom sjećamo se razornog zemljotresa koji je prije 40 godina pogodio crnogorsko primorje. Tom prilikom stradala je 101 osoba, brojne porodice su privremeno iseljene, a nemjerljive štete pričinjene su na kulturnom nasljeđu. No, ipak, taj nemili događaj ne izaziva samo negativna osjećanja, već podsjeća i na dirljive momente solidarnosti, pomoći i empatije, kao i pomoć UNESCO. Razorni zemljotres je skrenuo pažnju svjetske javnosti na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, koje je tada i upisano na UNESCO listu''- rekao je on.

Bogdanović je istakao kako globalna solidarnost i danas mora biti ključ u borbi sa posljedicama sukoba i siromaštva, posebno naglašavajući podršku i ulogu UNESCO u adresiranju globalnih izazova.

''Vjerujem da solidarnost kakvu je Crna Gora osjetila prije 40 godina, danas treba da bude primijenjena u slučaju nekih drugih država, čiji su narodi suočeni sa iseljavanjem, izbjeglištvom, siromaštvom i izuzetno teškim uslovima života. Na ovom mjestu želim da podsjetim kako je ugrožena svjetska i nacionalna materijalna i nematerijalna baština, te apelujem na UNESCO da, kao dio sistema Ujedinjenih nacija, zajedničkim snagama stvaramo uslove za saniranje tih posljedica – ako ih već ne možemo preduprijediti. Vjerujem da će reforma Organizacije, koja je u toku, biti i povratak na suštinu i zajedničke, izvorne vrijednosti, iz kojih je i nastao UNESCO i koje nas više od 70 godina ujedinjuju u standardima i programima. Zato želim iskazati i posebno zadovoljstvo što danas kao bitan mehanizam saradnje imamo i Agendu 2030 za održivi razvoj, kojom su jasno prepoznate sve oblasti i pitanja iz sfere obrazovanja, nauke i kulture'' – zaključio je on.

Bogdanović će i sjutra učestvovati na Generalnoj konferenciji UNESCO i to u okviru radnog sastanka ministara kulture.

Uz Bogdanovića, rad Generalne konferencije UNESCO, na kojoj učestvuje preko 140 ministara i visokih predastavnika država članica, prati Stalna delegacija Crne Gore pri toj organizaciji, čiji su članovi stalni predstavnik – ambasador Ivan Ivanišević i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić.

Portal Analitika