Politika

Drljević: Ne znam da li se francuski non-pejper može primijeniti na nas

„Non-pejper (non paper) će predstavljati glavni okvir za buduće pregovore sa EU. U njemu su prepoznati uspjesi Crne Gore u posljednjem periodu. No, to nije razlog za predah, već za nastavak reformi i novi zamah našem integracionom procesu”, poručio je glavni pregovarač, Aleksandar Drljević.
Foto: Portal Analitika
Foto: Portal Analitika
N. B.
N. B.Autor
Portal AnalitikaIzvor

On je na konferenciji za medije povodom predstavljanja Radnog dokumenta EK o stanju u poglavljima 23 i 24, rekao da integracija u EU nije cilj sam po sebi.

„Ciljevi su poboljšanje životnog standarda svih građana i evropeizacija crnogorskog društva”, istakao je Drljević.

U francuskom non-pejperu, koji je objavljen juče, pominju se, kaže on, zahtjevi koje je Crna Gora već ispunila.

„Ne znam da li se to može primijeniti na nas. Sačekaćemo da se o njemu izjasne druge članice”, naveo je Drljević.

Generalna direktorica Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde, Marijana Laković Drašković, ocijenila je da je dokument EK generalno pozitivan po Crnu Goru.

EK je prepoznala napredak u vladavini prava. Konstatuje se jasan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. EK konstatuje i napredak u izradi novog zakona o medijima. Oblast upravljanja migracija je u skladu s tekovinama EU i šengenskim pravilima. Vlada će insistirati kod svih nadležnih organa da se sve preporuke ispune”, kazala je ona.

Laković Drašković je navela da je postupak rješavanja stambenih pitanja, koja je kritikovana u dokumentu EK, jedna od najvažnijih politika Vlade i da ona od nje neće odustati.

„Ali ćemo je uskladiti s preporukama EU kako ne bi ostalo ni najmanje sumnje u zakonitost i pravičnost rješavanja stambenih pitanja”, poručila je ona.

Laković Drašković je istakla da se ne slaže s negativnom ocjenom EK o trećem mandatu Vesne Medenice na čelu Vrhovnog suda.

"Ova tema će biti predmet dodatnih razgovora sa našim evropskim partnerima i vjerujem da ćemo ih pravnom argumentacijom ubijediti da negativni stavovi nijesu zasnovani na činjenicama, već na utiscima i pogrešnoj percepciji dijela javnosti", istakla je ona.

EK je, kaže ona, primijetila nedostatak samoregulacije u medijima, što, prema njenima riječima, nije obaveza Vlade, ali će dati podršku u tom procesu.

„Nije sve odgovornost Vlade, nešto je i na medijima”, podvukla je Laković Drašković.

Govoreći o slučaju Svetozara Marovića, koji je takođe pomenut u dokumentu EKDrljević je rekao da je Crna Gora uradila sve što je do nje da bi bivši predsjednik državne zajednice bio izurčen iz Srbije.

„Lopta je sada u dvorištu Srbije i na njoj je da izruči gospodina Marovića”, ocijenio je Drljević.

Glavni pregovarač je kazao i da je bilo dosta upita o ekonomskom državljanstvu.

„Mislim da je ono veoma značajno za Crnu Goru i da može da dovede do razvoja mnogih naših nerazvijenih područja. To nije nešto što je strano državama članicama. Imamo zemlje EU koje veoma uspješno sprovode ovakve projekte”, zaključio je on.

Portal Analitika