Politika

KACIN: Francuski "non paper" dobra prilika za Crnu Goru

Takozvani "non paper" koji je Francuska poslala zemljama članicama EU, u koji je Nova M imala uvid, a u kom traže “obnovljeni pristup” u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana ne treba gledati kao obeshrabrenje već kao izazov da se uradi i više i bolje, ocijenio je za Novu M poslanik i nekadašnji izvjestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Jelko Kacin.
KACIN: Francuski "non paper" dobra prilika za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Dodaje i da je ovo prilika za Crnu Goru koja je najdalje odmakla da dokaže da je posvećena ovom putu i da želi stići do kraja što je moguće prije.

Ne spori Francuska da Zapadni Balkan pripada Evropi po svojoj istoriji, kulturi I geografiji, te u dokumentu koji je poslala zemljama članica EU a u koji je NOVA M imala uvid potvrđuje “nedvosmislenu podršku” evropskoj perspektivi Crnoj Gori i njenim susjedima.

“Bliže veze sa Evropskom unijom jedini su način da se ove države konsoliduju, zasnivajući se na vladavini zakona i otvorenim i pluralističkim društvima, baveći se svojim ekonomskim i socijalnim razvojem”, navodi se u "non paper"-u Francuske.

No, u dokumentu se nalazi i nova metodologija u pristupnom procesu  koja bi se primjenjivala prilikom otvaranja pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima. Postepeno udruživanje, strožiji uslovi, opipljiva korist te reverzibilnost principi su na kojima se zasniva obnovljeni pristup u procesu prosirenja prema nasem regionu. 

Kako je ocijenio  poslanik i nekadašnji izvjestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Jelko Kacin u tome nema ništa što bi moglo da obeshrabri ili stvori distancu, naprotiv.

Prije svega zemlje koje žele napredovati u tom procesu svaki ovakav doprinos moraju uzeti kao novi izazov i kao priliku da se dokažu u pozitivnom smislu. Ja mislim da nema nikakvog razloga da bi tu bila neka distanca od strane crnogorske političke elite. Naprotiv, ja vjerujem da je sada prilika da se dokaže da je Crna Gora posvećena tom putu i da želi stići do kraja što je prije moguće.

Cjelokupan proces pridruživanja, prema francuskom dokumentu, bi trebalo da bude “postepeniji i podsticajniji”, te jednom kada se pregovori otvore, proces integracije se više ne bi zasnivao na otvaranju velikog broja tematskih poglavlja, već na nekoliko uzastopnih faza. Evo kako se preporuke zvaničnog Pariza odnose na Crnu Goru.

Crna Gora je zemlja koja je u tom procesu otišla dosta daleko, ali na osnovu svih informacija kojima raspolažemo sada, politička elita Crne Gore bi morala razumjeti da je potrebno ubrzati taj proces jer nekih još nema, neki zaostaju, a neki koji su do sada relativno dobro radili moraju sve to implementirati u stvarnosti, rekao je Kacin.

Vladavina prava, prema francuskom predlogu, ostala bi integralni zahtjev od trenutka otvaranja pregovora do samog kraja.  Prema izvorima iz Evropske unije, postoji mogućnost da će se o politici proširenja raspravljati na ministartskom sastanku koji će biti održan u utorak u Briselu.

Portal Analitika