Društvo

Podrška nevladinom sektoru u prevenciji zloupotrebe droga

Ministarstvo zdravlja i ove godine zaključilo je ugovore sa deset nevladinih organizacija o finansijskoj podršci za realizaciju projekata u okviru programa prevencije zloupotrebe droga, za šta je opredijeljeno 75 hiljada eura.
Podrška nevladinom sektoru u prevenciji zloupotrebe droga
Portal AnalitikaIzvor

Generalni direktor Direkotrata za javno zdravlje Miro Knežević, koji je ispred Ministarstva zdravlja potpisao ugovore, istakao je da je saradnja sa civilnim sektorom veoma značajna, a nevladin sektor bitan partner u borbi protiv zloupotrebe droga.

"Zvanični podaci pokazuju da je kod nas u odnosu na 2008. došlo do povećanja zloupotrebe droga i da taj procenat iznosi oko 10 odsto, što je zabrinjavajuće, iako je još uvijek mnogo niži nego u zemljama Evrope, gdje se kreće oko 18 odsto.

U cilju unaprjeđenja kapaciteta i programa orjentisanih ka liječenju zavisnosti i obezbjeđivanja političke i finansijske podrške za realizaciju aktivnosti definisanih kao prioritet u akcionim planovima na lokalnom i nacionalnom nivou, Ministarstvo zdravlja je donijelo više strateških dokumenata, koji se odnose na ovu problematiku.

Da bi ostvarili zacrtane ciljeve potrebna nam je pomoć i saradnja sa nevladinim organizacijama koje se bave sprečavanjem zloupotrebe droga. Kroz finansijsku podršku njihovim projektima željeli smo da damo doprinos, kako bi zajednički radili prvenstveno na prevenciji, a onda na suzbijanju zloupotrebe droga", istakao je Knežević.

Predsjednik NVO “Euromost” Almer Mekić, u ime organizacija koje su dobile sredstva, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom zdravlja, što je, kako je kazao, potvrda da su ponudili kvalitetne projekte i realizovali planirane aktivnosti.

"Ministarstvo zdravlja u kontinuitetu vrši monitoring nad sprovođenjem projekata i prati naš rad. Veoma je važno da se kroz realizaciju naših projekata na sjeveru zemlje mladi upoznaju koliko zloupotreba droga i psihoaktivnih supstanici može ugroziti bezbjednost i živote i njihove i cjelokupne populacije", kazao je Mekić.

Portal Analitika