Region

MALOKU: Edi Rama ne može sklopiti sporazum u ime države Kosovo

"Premijer Edi Rama predstavnik je države Albanije i ne može sklopiti nikakav sporazum u ime države Kosovo, ili bez odobrenja države Kosovo", ocijenio je kosovski analitičar Albinot Maloku.
MALOKU: Edi Rama ne može sklopiti sporazum u ime države Kosovo
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak koji se desio u nedelju između albanskog premijera Edija Rame, predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Sjeverne Makedonije, Zorana Zaeva u Ohridu, za kosovskog političkog analitičara, Albinota Malokua je jedna predstava koja ne predstavlja nikakvu opasnost za Kosovo, ali besmislena je sve dok zemlje sudionice ne priznaju Kosovo.

Maloku se sjeća inicijative šest balkanskih zemalja iz 2013.godine, poznate kao WB6 (Western Balkan 6), koja nije donijela nikakvu perspektivu zemljama Zapadnog Balkana:
„2013. godine kada je počela inicijativa WB6 rekao sam da ova inicijativa nije ‘ni zdrava ni dobra’. WB6 nije donio perspektivu za šest balkanskih država, kako je to predstavljeno. Sada kada su Srbija, Albanija i Severna Makedonija pokrenule ovu predstavu koja se zove „mini-šengen“, u vreme kada je Kosovo isključeno iz svog jednakog tretmana time što nije pozvano na novosadski sastanak, nema mijesta za Kosovo u njemu. Ne može biti opasna dok je isključena. Bilo koja regionalna inicijativa je besmislena sve dok zemlje učesnice ne priznaju 17. februar 2008“, izjavio je Albinot Maloku za Portal Analitika.

U međuvremenu, u vezi sa učešćem albanskog premijera Edija Rame u mini-šengenskom sastanku, Maloku kaže da Rama može da ima svoje mišljenje vezano za ponašanje Kosova, ali ne može da se dogovori u ime Kosova. 

„Premijer Edi Rama predstavnik je države Albanije i ne može sklopiti nikakav sporazum u ime države Kosovo, ili bez odobrenja države Kosovo! On može imati bilo kakvo mišljenje ili mišljenje o tome kako bi se Kosovo trebalo ponašati, ali to uopšte ne obavezuje Republiku Kosovo “, kazao je Maloku.

Što se tiče rizika od tajnog dogovora između Rame i Vučića, Maloku je izjavio da želi da izbjegne špekulacije, ali smatra da Kosovo mora da odbaci svaku inicijativu tamo gdje se ne tretira kao ravnopravna stranka.

„Ne želim da nagađam da li postoji tajni sporazum premijera Albanije Edija Rame i predsednika Srbije Aleksandera Vučića za navodno „podJelu“ Kosova! Ono što vrijedi preporučiti je da se Kosovo ne treba bojati odbiti svaku inicijativu koja to ne tretira kao ravnopravnu stranku! Kosovo je država i tako se treba ponašati, dokazujući posvećenost dobrom susedstvu i uklanjanju prepreka slobodnom kretanju ljudi i dobara“, zaključio je Maloku.
 

Portal Analitika