Politika

Socijalna i zdravstvena zaštita da budu dostupne svima, penzije dostojanstvene

Moramo obezbijediti dignitet radnicima koji u radu vide osnov vlastitog dostojanstva i izraz ljudske kreativnosti, mogućnost za socijalni dinamizam i prenos iskustava i znanja, navodi se u programu
Socijalna i zdravstvena zaštita da budu dostupne svima, penzije dostojanstvene
Nova PobjedaIzvor

Novim programom Demokratske partije socijalista, koji će ta partija usvojiti na Kongresu, predviđeno je da socijalna i zdravstvena zaštita budu kvalitetne i dostupne svim slojevima stanovništva, a da penzije bude veće i dostojanstvene.

 - Poboljšaćemo sistem socijalne zaštite kako bi se osigurao pristup socijalnim službama i finansijska podrška ljudima kojima je to stvarna potreba. Zdravstvena zaštita mora biti dostupna i kvalitetna za sve slojeve društva. Moramo stalno raditi na podizanju kvaliteta znanja ljudi koji rade u zdravstvu, na investiranju u zdravstvenu infrastrukturu i konstruktivno tehnološko osavremenjavanje, što je jedan od najvažnijih aspekata osjećaja sigurnosti svakog građanina - navodi se u programu DPS-a koji će biti usvojen na Kongresu 30. novembra.

Komponenta
Jaka programska socijalna komponenta je svojstvena partijama koje su članice Socijalitičke internacionale. DPS je u punopravnono članstvo SI ušla 2008. godine.

U dokumentu se navodi da „svaki građanin Crne Gore takođe treba da računa na dostojanstvenu i sigurnu penziju“.

- Mi ćemo zaštititi i obezbijediti penzije koje su zaradili. U uslovima kada sve više građana koristi penziju, moramo dodatno unapređivati sistem u kom svako može da živi dostojanstveno od svoje penzije. Naše institucije i javne službe treba da budu tako opremljene da svaki stariji građanin ima pristup zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj podršci koja mu je potrebna.

U društvu svi, kako se navodi u dokumentu, dijelimo odgovornost za one koji žive u lošijim socijalnim i ekonomskim okolnostima.

- Država je tu da zaštiti i omogući kvalitetan život za sve svoje građane. Želimo da se posvetimo daljoj izgradnji pravednog društva koje ima povjerenja u svoju vlast i optimistički gleda na budućnost. U dijelu programa koji se bavi ekonomijom navodi se da će država omogućiti jednake šanse za sve.

- Radimo na stvaranju jednakih mogućnosti na tržištu rada bez diskriminacije bilo koje vrste, i uz podršku starijim radnicima i osobama sa invaliditetom. Moramo obezbijediti dignitet radnicima koji u radu vide osnov vlastitog dostojanstva i izraz ljudske kreativnosti, mogućnost za socijalni dinamizam i prenos iskustava i znanja - navodi se u programu.

Standardi
U dijelu pod nazivom „Gradimo skladno i sigurno društvo“ ukazuje se da je prostor jedan od naših najvećih resursa.

- Želimo da odgovornije, pametnije, hrabrije i funkcionalnije upravljamo prostorom kako bi život građanima u Crnoj Gori bio zdraviji, kvalitetniji, humaniji i bogatiji - navodi se u doumentu.

Dodaje se da će istrajati u dosljednoj zaštiti životne sredine.

- Primjenjivaćemo najbolje standarde za očuvanje okoline po uzoru na postojeće u Evropskoj uniji. To nam je i ustavna obaveza. Naša je dužnost da u interesu budućih generacija učinimo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli da se ublaže posljedice ekoloških problema i klimatskih promjena. Upravo stalnim predanim radom, na osnovu ustavnog načela Crne Gore, možemo učiniti svoju zemlju čistijim, zdravijim i boljim mjestom za život - navodi se u novom programu DPS-a. Pobjeda je ranije ekskluzivno objavila dio novog programa u kome se navodi da će se DPS zalagati za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve.

Odlučnije protiv kriminala i korupcije
DPS je u novom programu obećao da će se još odlučnije boroto protiv kriminala i korupcije.

- Obezbijedićemo da se sprovode i poboljšavaju postojeći zakoni i snažiti državne resurse i osigurati potrebne resurse za efikasne i sistematske istrage u cilju bržeg iskorjenjivanja ovih pojava - kaže se u dokumentu.

DPS je obećao da će ojačati i bolje zaštititi granice Crne Gore.

- Živimo u vremenu velikih migracija i krupnih izazova za Evropu. Naš je cilj da građani Crne Gore budu u potpunosti sigurni od bilo kakvih opasnosti ili prijetnja od ilegalnih migracija, terorizma ili krijumčarenja ljudi, oružja ili narkotika. Osnovne vrijednosti našeg društva su sloboda i jednakost za sve, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru, političke stavove i seksualnu orijentaciju - navodi se u prijedlogu programa.

Portal Analitika