Abiznis

Vlada hoće od vozača nezakonito da naplaćuje putarinu

Predlog Zakona o putevima nije u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći, ocijenila je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK), piše Dan.
Vlada hoće od vozača nezakonito da naplaćuje putarinu
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo sabraćaja, na čijem čelu je Osman Nurković, predlogom zakona predviđa godišnju naknadu pri registraciji drumskih motornih vozila, traktora, priključnih vozila i drugih motornih vozila na drumski pogon, zatim posebnu godišnju naknadu za drumska motorna vozila i njihova priključna vozila u svrhu obezbjeđenja nesmetanog odvijanja saobraćaja i pružanja informativnih usluga korisnicima puta, naknadu za vanredni prevoz i naknadu za upotrebu javnog puta, njegovog dijela ili putnog objekta tzv. putarina ili korisnička naknada.

Predlogom zakona nije određeno koliko će iznositi ove naknade i kako će uticati na cijenu registracije, odnosno hoće li je povećati.

“Dan” je Ministarstvu saobraćaja poslao pitanja u vezi sa naknadama za puteve, ali odgovor juče nijesu dobili.

“Agencija je analizirala situaciju u kojoj državnim putevima ne upravlja organ uprave, već privredno društvo koje osniva Vlada i hipotetičku mogućnost da se to privredno društvo, osimupravljanja državnim putevima bavi i drugim, takođe ekonomskim djelatnostima. U tom slučaju neophodno je osigurati da se sredstva predviđena za poslove upravljanja javnim putevima (organizovanje naplate i kontrola putarine ili korisničke naknade za upotrebu javnog puta), ne moguupotrijebiti za direktno ili indirektno subvencionisanje druge djelatnosti, kojom se to privredno društvo bavi.

Mogućnost “prelivanja” subvencija na druge ekonomske aktivnosti onemogućava se vođenjem zasebnih računa (tzv. odvojenog knjigovodstva),raspodjelom troškova i prihoda na odgovarajući način i osiguranjem da bilo kakvo javno finansiranje ne koristi drugim ekonomskim aktivnostima preduzeća kome je Vlada povjerila da upravlja autoputevima, brzim saobraćajnicama, djelovima državnog puta i putnim građevinskim objektima”, piše u mišljenju Agencije koje su potpisali predsjednik Savjeta Miodrag Vujović i član Novo Radović.

Istakli su da država može uspostaviti zakonski monopol činjenicom da dodjeljuje upravljanje državnih puteva i/ili upravljanje naplate državnih puteva preduzeću osnovanom za tu namjenu.

Kako bi se isključilo narušavanje konkurencije u takvoj situaciji moraju se ispuniti uslovi bliže definisani u Okviru Evropske unije za državnu pomoć u obliku naknada za javne usluge, koji je sastavni dio Pravilnika o listi pravila državne pomoći.

“U tom smislu, primjedba koju Agencija ima na predlog zakona odnosi se na mogućnost da preduzeće koje ćeupravljati državnim putevima bude pos lovno aktivno i za neku drugu, odvojenu ekonomsku djelatnost, zbog čega se mora isključiti mogućnost tzv. “unakrsnog subvencionisanja”. Ovo zahtijeva obavezu uspostavljanja odvojenih računa za takvo privredno društvo da bi se postigla transparentnost u finansiranju, odnosno isključil a mogućnost unakrsnog subvencionisanja dvije aktivnosti”, zaključili su iz Agencije.

Portal Analitika