Društvo

Crna Gora učestvovala u Interpolovom pilot projektu za region Zapadnog Balkana - „Hotspot“

U okviru Interpolovog pilot projekta “Hotspot”, čiji je cilj poboljšanje nacionalne i regionalne granične bezbjednosti, Interpolova Jedinica za praćenje mobilnosti terorista (TMU), u saradnji sa službenicima NCB Interpola Podgorica, Forenzičkog centra i Sektora granične policije testirala je prenosne uređaje na način što su na osnovu prethodnih procjena vršili provjere biometrijskih podataka na unaprijed odabranim lokacijama. 
Crna Gora učestvovala u Interpolovom pilot projektu za region Zapadnog Balkana - „Hotspot“
Portal AnalitikaIzvor

''Unaprjeđivanje granične bezbjednosti se kroz ovaj projekat želi postići tako što će se smanjiti prekogranično kretanje terorista i povezanih lica, te identifikovati i razbiti mreže koje pružaju podršku za njihova putovanja.

Zajedničkim aktivnostima koje su u okviru ovog projekta sprovedene u oktobru od strane službenika NCB Interpola Podgorica, Sektora granične policije i Jedinice za praćenje mobilnosti terorista u Stanici granične policije Tuzi i Prihvatilištu za strance, izvršeno je prikupljanje podataka i provjere na licu mjesta direktno kroz Interpolove baze podataka, za ukupno 66 migranata. 
Tokom vršenja provjera i poređenja podataka za registrovane migrante u Crnoj Gori, nije bilo poklapanja sa licima iz Interpolove baze podataka'', saopšteno je iz UP

Kako dodaju, navedene aktivnosti sprovedene su u još tri zemlje Zapadnog Balkana – Republici Sjevernoj Makedoniji, Republici Srbiji i Republici Albaniji. 

''U periodu testiranja u ovim zemljama prikupljeni su podaci za ukupno 480 migranata, koji su provjereni u Interpolovim bazama podataka. 

Tokom cjelokupnih aktivnosti u navedne četiri zemlje, došlo je do poklapanja podataka za jedno lice za koje je utvrđeno da je pokušao ilegalno da uđe u Evropu još 2011. godine. Informacije o slučaju su dostavljene zemljama na koje se odnosio radi preduzimanja daljih aktivnosti.

Nakon sprovođenja, Generalni sekretarijat Interpola je ocijenio da je „Hotspot“ operacija uspješno realizovana'', zaključuje se u sopštenju.
 

Portal Analitika