Svijet

Makron: NATO je zahvatila moždana smrt, Evropa se mora probuditi

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da je NATO u stanju "moždane smrti", u izjavi za nedeljnik Ekonomist, obrazlažući to smanjenim američkim angažovanjem i ponašanjem Turske, članice NATO.
Makron: NATO je zahvatila moždana smrt, Evropa se mora probuditi
N1infoIzvor

"Ono što mi sada proživljavamo je moždana smrt NATO-a", rekao je Makron.

On je kazao da sada treba razjasniti šta su strateški ciljevi NATO-a, i ponovo se založio za jačanje evropske odbrane. Samit NATO-a treba da se održi u decembru u Londonu.

"Nema nikakve koordinacije strateške odluke SAD-a sa partnerima NATO-a i prisustvujemo agresiji koju vodi jedan drugi partner NATO-a, Turska, u zoni gdje su naši interesi u pitanju, bez koordinacije", rekao je Makron i dodao da to što se dogodilo predstavlja "ogroman problem za NATO.

Francuski šef države je pitao šta će biti sa članom pet Atlantske povelje koji predviđa vojnu solidarnost među članicama Alijanse ukoliko je jedna od njih napadnuta.

"Šta će sjutra predstavljati Član pet? Ako režim Bašara al Asada odluči da uzvrati Turskoj, da li ćemo se svi mi angažovati? To je pravo pitanje", rekao je Makron.

On je podsjetio da su se obavezali da se bore protiv Islamske države.

"Paradoks je da američka odluka i turska ofanziva u ta dva slučaja imaju isti rezultat: žrtvovanje Sirijskih demokratskih snaga, naših partnera na terenu koji su se borili protiv Daeša", ocijenio je francuski predsjednik nazivajući Islamsku državu po njenoj arapskoj skraćenici.

Sirijske demokratske snage, gdje su većinom kurdski borci, podržavala je međunarodna koalicija predvođena SAD-om u borbi protiv Islamske države u Siriji, do nedavne odluke o povlačenju Amerikanaca iz sjeveroistočnog dijela Sirije.

Makron smatra da je zbog ovoga još važnije sa jedne strane ojačati odbranu Evrope, da Evropa dobije stratešku autonomiju i kapacitet na vojnom planu i sa druge strane da se ponovo otvori strateški dijalog sa Rusijom, koji bi, kako je rekao, bio vođen "bez naivnosti" i koji bi duže trajao.

Evropa će nestati ako se ne bude smatrala svjetskom silom

On je izrazio je zabrinutost zbog "izuzetne krhkosti" Evrope koja će po njemu nestati ako sebe ne bude vidjela kao svjetsku silu.

"Ne mislim da dramatizujem stvari, pokušavam da budem razborit", rekao je Makron u intervjuu za nedjeljnik Ekonomist objavljen danas, ukazujući na tri velika rizika za Evropu.

Prvi je to što je Evropa zaboravila da bude zajednica, zatim odvajanje američke politike od evropskog projekta i jačanje snage Kine koja "jasno marginalizuje Evropu".

"Posljednjih 70 godina uspjeli smo da ostvarimo malo geopolitičko, istorijsko i civilizacijsko čudo - političku jednačinu bez hegemonije koja omogućuje mir. Ali danas nas niz pojava stavlja u situaciju na ivici ponora", rekao je Makron.

On takođe vidi da se EU iscrpljuje oko Bregzita.

Objašnjavajući prvu navedenu opasnost Makron je rekao da je Evropa zaboravila da je zajednica i počela postepeno da se vidi kao tržište "sa teologijom koja je bila proširenje".

On smatra da se tu radi o "dubokoj greški" jer je od 1990-ih Evropa smanjila "politički domet svog projekta".

Druga opasnost po njemu su SAD koje mada ostaju veliki saveznik EU, sada su okrenute drugdje, gledaju ka Kini i američkom kontinentu.

To je kako je rekao krenulo za vrijeme predsjednika Baraka Obame, ali sada prvi put jedan američki predsjednik, Donald Tramp, "ne dijeli ideju evropskog projekta, američka politika se odvaja od tog projekta".

I konačno je naveo da uspotavljanje nove ravnoteže u svijetu ide istovremeno sa nastankom, od prije 15 godina, jedne kineske sile koja stvara rizik bipolarizacije koja jasno marginalizuje Evropu.

I uz taj rizik dvije svjetske sile, SAD-a i Kine, dodaje se povratak autoritarnih snaga u susjedstvu Evrope koji je takođe vrlo duboko slabe, rekao je Makron navodeći Tursku i Rusiju.

Portal Analitika