Politika

Na dnevnom redu i Makronovi prijedlozi

Na sjednici Savjeta EU za opšte poslove, koja će biti održana 19. novembra u Briselu, ministri će razgovarati o stanju u pogledu proširenja, kao i procesu stabilizacije i pridruživanja EU. To je Pobjedi saopšteno iz sjedišta Savjeta Evropske unije. 
Na dnevnom redu i Makronovi prijedlozi
Portal AnalitikaIzvor

Mediji su najavili da će Francuska na ovoj sjednici iznijeti prijedloge za reformu procesa proširenja EU, a među njima i nova pravila za zemlje kandidate za EU.

Više zemalja članica, među njima Italija, Poljska, Austrija, Češka i druge, zatražilo je da se o proširenju nastavi debata već na sljedećem ministarskom sastanku, ,,da bi se našao put iz sadašnje blokade i pokazalo kako EU nije okrenula leđa zemljama regiona“, nakon negativne odluke za Sjevernu Makedoniju i Albaniju prošlog mjeseca.

-Mogu da potvrdim da će na sjednici Savjeta ministara 19. novembra biti riječi o stanju u pogledu proširenja, kao i procesu stabilizacije i pridruživanju Evropskoj uniji – kazao je sagovornik Pobjede iz Savjeta.

Među zemljama članicama postoji saglasnost da razgovore treba nastaviti, a Francuska je zatražila da oni budu dobro pripremljeni kako bi se izbjeglo ponavljanje poznatih stavova i stvaranje nerealnih očekivanja, s obzirom na to da sastanak 19. novembra neće biti o otvaranju pregovora, već priprema za raspravu i eventualne odluke na proljeće 2020. godine.

Mediji su nedavno objavili da bi zemljama koje žele da postanu dio evropske porodice, Brisel na sljedećem samitu EU-Zapadni Balkan, narednog maja, mogao ,,servirati“ nova pregovaračka pravila o pristupanju, prema kojima bi se zemljama kandidatima umjesto članstva u EU ponudila neka vrsta privilegovanog partnerstva sa EU. Tačnije, ekonomska integracija bez formalnog članstva.

Na pitanje da li Njemačka, kao jedna od vodećih članica EU, zagovara nova pregovaračka pravila o pristupanju zemalja kandidata Uniji, iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova poručuju da je zvanični Berlin ,,otvoren za raspravu o konkretnim prijedlozima reformi koje poboljšavaju proces pridruživanja i pružaju još veću podršku zemljama kandidatima na putu ka članstvu u Evropskoj uniji“.

- Njemačka vlada kao i velika većina zemalja članica EU jasno je podržala otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Žalimo što još nije postignut dogovor. Mi ćemo nastaviti da radimo na tome - kazali su Pobjedi iz njemačkog ministarstva na čijem je čelu Hajko Mas.

Prema pisanju brojnih medija u regionu, dogovor o novim pravilima za zemlje kandidate trebalo bi da bude postignut u narednih šest mjeseci i usvojen na Evropskom savjetu u martu sljedeće godine. Nova rasprava i naknadno uvođenje novog modela moglo bi da pogodi državu koja je najdalje otišla u pregovorima – Crnu Goru. Tim prije što još države -članice Evropske unije nijesu blizu definisanja konačnog modela.

Jedna od ideja je uvođenje tzv. sektorske integracije u EU, odnosno da država po zatvaranju svakog poglavlja praktično u potpunosti uđe u sistem Unije u toj oblasti, a ne da, kao do sada, čeka da postane punopravna članica. Na primjer, kada završi pregovore u oblasti transporta, saobraćaja ili ekologije, država kandidat odmah bi imala pristup i svim fondovima EU, kao svaka druga članica.

I crnogorski predsjednik Milo Đukanović otkrio je da ima saznanja da se u određenim evropskim krugovima razmišlja o novom modelu pregovora sa zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, ali i poručio da nije fer mijenjati pravila igre tokom utakmice.

– Ova utakmica je počela 2003. godine Solunskim samitom, kada je EU jasno postavila platformu svoje politike proširenja na Zapadni Balkan. U odnosu na Crnu Goru ta platforma postavljena je 2012. godine. Nakon sedam godina u odnosu na Crnu Goru i 16 u odnosu na Zapadni Balkan, pokušavaju mijenjati pravila igre. Nefer. To se jedino tako može nazvati i u političkoj i u sportskoj terminologiji – rekao je nedavno Đukanović.

Portal Analitika