Društvo

Vuk Karadžić, Rovinski, Milaković... o etničkom srodstvu Crnogoraca i Bokelja

Na današnji dan, prije tačno 232 godine u Tršiću je rođen Vuk Karadžić, najznačajnija osoba savremene srpske nacije. Od njega kod Srba može biti značajniji samo Sv. Sava koji je osamostalio Srpsku crkvu, izdvojivši je iz Ohridske arhiepiskopije. 
Vuk Karadžić, Rovinski, Milaković... o etničkom srodstvu Crnogoraca i Bokelja
Portal AnalitikaIzvor

Uz Vukovo ime cijelo srpstvo dodaje (da bi mu se umanjile zasluge) da je bio "reformator jezika", no reforma "srpskog" jezika njemu je bila samo sredstvo da dođe do cilja - izgradnje savremene srpske nacije. Vuk je, kako je jedan američki istoričar napisao, bio "graditelj nacije".

Njegova želja je bila, radi ostvarenja te želje uložio je neizmjerni trud, i uspio je - da se na Iliriku kao standard u školama uvede jedno narječje - koje je on konstruisao. Kao osnovicu za jezički standard koji je predložio uzeo je jezik ljudi kojim se govorilo u Crnoj Gori, Hercegovini i Dubrovniku. Tako su i stanovnik Zagreba i stanovnik Zrenjanina i Vranjanac i Nišlija i Cetinjanin i Zadranin i Sarajlija i  Mostarac i Banjalučanin..., dobili u školama jedan, Vukov jezički standard.

Bukvalno govoreći, Vukov maternji jezik je crnogorski jezik, jer mu je majka bila Jegda Zrnić iz Ozrinića.

Narodna biblioteka Radosav Ljumović je 1997. godine objavila u jednoj knjizi dvije studije etnologa Jovana Erdeljanovića - "Stara Crna Gora" i "Etničko srodstvo Bokelja i Crnogoraca". U podnaslovu druge studije stoji - "Primljeno na skupu Akademije Društvenih Nauka, 12. februara 1912. godine".

Možete pročitati sa faksimilâ što su Vuk, Rovinski, Milaković i drugi govorili oe etničkom srodstvu Bokelja i Crnogoraca. Danas srpski popovi u Boki kotorskoj čine sve da razdvoje i razbiju jednu, crnogorsku naciju u Boki i da ponovo uspostave izmišljotinu iz 19. vijeka, srpsku narodnost u Boki, o kojoj u tom kraju naše države nema nikakvih pomena prije druge četvrtine 19. vijeka. Dok Bokeljima formiraju lažni identitet, srpski popovi ove iskaze prećute, uvijek:

971-str 972-str
 
Portal Analitika