Društvo

"EXIT" bolje poznaje kasu, nego istoriju države CRNE GORE

Festival "Exit" postao je, odavno, međunarodno poznat i priznat muzički spektakl, a već nekoliko godina organizuje "Sea dance" na crnogorskom primorju, uz značajnu podršku naše države.
"EXIT" bolje poznaje kasu, nego istoriju države CRNE GORE
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorskoj javnosti, vjerovatno i sponzorima koji ulažu značajna sredstva u "Sea dance", zacijelo, nije poznata sklonost rukovodstva "Exita" da falsifikuje istoriju Crne Gore?!

O čemu se radi?

aplikaciji za projekat Creative History Balcans, (odjeljak Rich History) pored ostaloga, piše: "Budva je postala jedan od kulturnih centara u srednjovjekovnim srpskim državama kojim su vladale porodice Vojislavljević, Nemanjić i Balšić".

Primjećujete, naravno, da citirani pasus tretira Duklju/Zetu kao srpsku državu, a Vojislavljeviće i Balšiće, implicitno, kao srpske dinastije. Što se Nemanjića tiče, ništa sporno.

"Tuđe nećemo, svoje ne damo" - bio je moto socijalističke Jugoslavije, koji je savremena Crna Gora, barem njegov drugi dio, izbacila iz upotrebe?

Naime, država Crna Gora i opština Budva sklopile su desetogodišnji ugovor sa "Exitom" i obavezale se na oko 700 hiljada eura podrške, godišnje, organizatoru muzičkog festivala.

Ispada, međutim, da se, kako se to voli reći - novcem svih građana, finansira falsifikovanje crnogorske istorije i njeno utapanje u (veliko)srpsku?

Ništa novo, na žalost, jer već tri decenije, Crna Gora je svojevrsna ljetnja kulturna kolonija i izdvaja milione kako bi, u all inclusive aranžmanu, na "Trgu pjesnika", "Trgu ćirilice", "Bedem" i "Beer" festu, pojedini "angažovani" poete, pisci i muzičari brutalno negirali crnogorski nacionalni identitet i državnost.

Stoga, na neki način, više čudi što je projekat Fondacije "Exit" podržao Savjet za regionalnu saradnju, koji je osnovala EU? Makar i uz ogradu da napisano "ne odražava stavove Savjeta, niti EU".

Portal Analitika