Svijet

Berlin zabranio rad glumcima u američkim uniformama na čuvenom čekpointu Čarli

Vlasti njemačke prijestonice Berlina zabranile su lokalnim glumcima da glume američke vojnike u uniformama na čekpointu Čarli, najpoznatijem prelazu iz istočnog u zapadni dio grada u vrijeme hladnog rata, pošto je otkriveno da su se slikali sa turistima i za to od njih tražili novac.
Foto: Jens Kalaene / dpa / AFP
Foto: Jens Kalaene / dpa / AFP
N1Izvor

Vlasti centralnog belinskog distrikta Mite oduzele su licencu lokalnoj umjetničkoj grupi pod imenom Fabrika plesa, zbog traženja novca od turista za slikanje, dok su umjetnici izjavili da oni prihvataju samo dobrovoljne donacije za fotografije.

Međutim, u tajnoj operaciji policajaca koji su se predstavljali kao turisti, navodno je otkriveno da su glumci tražili po četiri eura za fotografiju i vrijeđali one koji nisu htjeli to da plate.

Mnogi stanovnici Berlina nisu sretni zbog ove "Diznifikacije" grada gdje se, pored ovog performansa sa fotografijama glumaca u američkim uniformama prodaju lažne šubare sovjetske Crvene armije, gas maske i dijelovi berlinskog zida.

Zabrana dolazi u trenutku kada Njemačka slavi tri decenije od rušenja zida, sagrađenog da spriječi stanovnike Istočne Njemačke da prebjegnu na zapad a čekpoint Čarli je bio jedini zvanični prelaz za turiste i savezničke vojnike između dva dijela podijeljenog grada.

Istočni i Zapadni Berlin zid je odvajao do 1961. do 1989. godine.

Portal Analitika