Crna hronika

Laličiću, Muriću i Vujadinoviću pritvor, potraga za četvrtim članom

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Vuka Laličića, Hasipa Murića i Marka Vujadinovića, koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja. Njima je određen pritvor do 30 dana, nakon čega su sprovedeni u Istražni zatvor, dok je četvrti član u bjekstvu.
Sa uviđaja ispred lokala Savoja; Foto: pobjeda.me
Sa uviđaja ispred lokala Savoja; Foto: pobjeda.me
PobjedaIzvor

Tokom ove akcije, kako je Pobjeda objavila u subotu, bile su privedene još tri osobe, koje su nakon saslušanja puštene na slobodu.

Istražitelji sumnjaju da je ova grupa planirala ubistvo, ali zvanično nije saopšteno ko je bio meta ovog planiranog zločina.

Plan

Sumnja se da je Laličić u avgustu maskiran i naoružan ušao u lokal „Savoja“, a da su mu Murić, Vujadinović, kao i još jedna osoba, koju policija traži, bili pomagači.

Policija provjerava da li je Laličić, koji je tada utrčao u taj ugostiteljski objekat, tražio Velizara Gardaševića, stalnog gosta lokala. Gardašević je teško ranjen, dok je njegov prijatelj Jovan Klisić ubijen u organizovanom napadu za sada nepoznatih osoba koji je izveden u petak ujutru oko 10.30 časova.

Lokal ,,Savoja“ bio je vlasništvo Armina Muše Osmanagića, koji je likvidiran u sačekuši, u bašti ispred svog lokala. Osmanagić je ubijen 16. septembra 2014. godine iz snajperske puške, a počinilac, niti naručioci nijesu identifikovani.

Iako crnogorski istražitelji nijesu mogli da dokazima potvrde operativna saznanja, brojni posredni tragovi su navodili na zaključak da je Osmanagić ubijen u ratu klanova, te da je egzekutor njegove likvidacije bio pripadnik kriminalne grupe iz BiH, bliske kriminalnom gangu Luke Bojovića.

Bilo je očekivano da će se rat klanova nastaviti, uprkos brojnim naporima crnogorske policije koja je, u međuvremenu, rasvijetlila nekoliko starijih slučajeva ubistava.

Zato je i logično da crnogorski istražitelji i danas prate vezu između dešavanja od avgusta ove godine, kada je maskirani napadač upao u lokal ,,Savoja“ i prošlonedjeljnog ubistva Klisića i ranjavanja Gardaševića.

Veze

Zato je načelnik Centra bezbjednosti Bar Veselin Magovčević, u izjavi nakon likvidacije, najavio da će se istragom utvrditi da li upad maskiranog muškarca u avgustu ima veze sa pucnjavom u kojoj je stradao Klisić, a ranjen Gardašević.

-U ovom trenutku nemam precizne informacije. Moje mišljenje je da je moguće da su dva događaja povezana i da su i u tom napadu mete bila lica koja su i danas - kazao je.

On je naveo da su se počinioci nakon izvršenja krivičnog djela uputili prema naselju Bjeliši, gdje su zapalili vozilo u kojem su se nalazila oružja kojim je ovo krivično djelo izvršeno.

- Službenici Centra bezbjednosti Bar će utvrditi da li je ovo krivično djelo povezano sa dešavanjem u avgustu. Vezano za to djelo, završene su višemjesečne aktivnosti koje su rezultirale hapšenjem više osoba koje su sa njime direktno povezane. U narednom periodu o tom slučaju javnost će biti detaljnije informisana - kazao je tada Magovčević.

Mogući motiv, procjenjuje načelnik barske policije, može da bude i nastavak obračuna kriminalnih grupa koje djeluju na teritoriji opštine Bar.

Inspektori vjeruju da je u avgustu spletom okolnosti izbjegnut težak zločin i da je žrtvu spasilo to što nije bila u lokalu kako je očekivao maskirani i naoružani mukarac. To su istražitelji potvrdili kada su operativnim radom došli do imena osoba koje u to vrijeme gotovo svakodnevno sjede na istom mjestu.

Potencijalni ubica ušao je u restoran na ulaz iz dvorišta ugostiteljskog objekta, užurbano i panično pregledao svaki separe, a kada nije našao osobu koju je tražio, istrčao je. Sve to zabilježile su kamere, sa kojih su inspektori izuzeli snimke.

Inspektori vjeruju da je imao vozača koji ga je u blizini čekao i odvezao sa mjesta na kojem je trebalo da počini zločin. Ubrzo nakon neuspjelog „posla“, potencijalni ubica i njegovi pomagači, kako policija sumnja, ostavili su vozilo u tunelu, na putu preko Sutormana.

Dosjei

Nakon dva i po mjeseca od tog događaja ispred lokala ,,Savoja“ – 1. novembra ubijen je Jovan Klisić iz Bara koji je u policijskom dosjeu zaveden kao bezbjednosno interesantna osoba i bio je, prema svim provjerljivim informacijama, član klana ubijenog Armina Muše Osmanagića.

Privođen je više puta zbog raznih krivičnih djela, a krajem avgusta pušten je na slobodu iz zatvora u Spužu. Prije četiri godine mu je suđeno jer je ispalio projektile u bašti lokala ,,La Eskvina“, nekoliko minuta nakon što je ubijen njegov prijatelj Armin Muša Osmanagić. On je u sudu ispričao da je to učinio iz straha i da nije imao namjeru nikog da ubije.

Kako je tvrdio, bilo ga je strah jer je rivalskom klanu koji je predvodio Luka Đurović postala rutina da ubija. Klisić je, takođe, bio osumnjičen da je krajem jula 2012. sa Šćepanom Bujićem, Markom Gojčevićem, Nikolom Vujanovićem i Nikolom Vujovićem fizički nasrnuo na grupu turista ispred diskoteke u Sutomoru, ali ni tada nije bilo sudskog epiloga napada. Tokom 2014. godine je ranjen u nogu u centru Bara, kada je na njega navodno pucao sugrađanin Velimir Vuksanović, pripadnik grupe pokojnog Luke Đurovića.

Obojica su oslobođena optužbi. Podgorički Viši sud je 2016. godine potvrdio presudu kojom je odlučeno da mu država duguje 4.500 eura zbog četvoromjesečnog neosnovanog boravka u pritvoru u vrijeme kada je bio osumnjičen za ranjavanje Sabrije Čikmirovića.

Klisić je tražio 12.000 eura odštete za pretrpljene duševne bolove zbog neosnovanog lišenja slobode. On je uhapšen i sredinom 2017. godine, kada su policajci kod njega pronašli 18 metaka.

Ranjeni Gardašević hapšen je u junu prošle godine kada su pripadnici Interventne jedinice kod njega pronašli pištolj sa okvirom u kojem se nalazilo pet metaka. Godine 2014. bio je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog prijetnji Baraninu A. P. da će ga povrijediti ukoliko mu ne prepusti zakup jedne plaže u Čanju. Bio je osumnjičen i za krivično djelo iznuda u pokušaju, kada je 2015. godine zajedno sa nekim članovima „zagoričkog klana“ pokušao da od Baranina iznudi 205.000 eura i dva luksuzna vozila, BMW X5 i „mercedes“.

Portal Analitika