Društvo

KOR dostavio snimak navodnog krivolova: Stankoviću, zaustavite kriminal na Skadarskom jezeru

KOR je sa terena saznao da je doveden u pitanje opstanak krapa i ukljeve. To je posledica kontinuiranog krivolova, što se mora zaustaviti ukoliko se želi izbjeći najgori scenario -  potpuni nestanak tih vrsta ribe, koje Skadarsko jezero čine jedinstvenim na planeti, navodi se u saopštenju
KOR dostavio snimak navodnog krivolova: Stankoviću, zaustavite kriminal na Skadarskom jezeru
Portal AnalitikaIzvor

Koalicija za održivi razvoj (KOR) poziva vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da hitno naredi tužilaštvu u čijoj je to nadležnosti da se pozabave krivolovom, nelegalnoj eksploatacije šljunka i pjeska, prekograničnog šverca i korupcije na Skadarskom jezeru, o kojima se već decenijama u javnosti govori, a koje u ovo doba godine poprimaju enormne razmjere.


Prema informacijama kojima KOR raspolaže kriminal na Skadarskom jezeru cvjeta, najviše zahvaljujući nečinjenju direktora Nacionalnih parkova Crne Gore Elviru Klici i Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenadu Ivanoviću, koji ni ne pokušavaju da uz pomoć Uprave policije spriječe kriminalce da divljaju jezerom, ubijaju tone ribe, uništavaju ekosistem, navodi se u saopštenju.


Predlažemo mu, navode u KOR-u,  da se uspostavi poseban komunikacioni kanal koji bi odgovornim građanima garantovao bezbjednost i anonimnost, a preko koga bi mogli dostavljati dokaze o krivolovu, korupciji i drugim kriminalnim i nezakonitim radnjama i time dali doprinos u procesu sakupljanja dokaza i utrvrđivanju činjenica i tako pomogli tužilačkim organima da urade ono što je potrebno da se spriječi potpuno uništavanje jezerskog i povezanih ekosistema.


„Veoma je važno da Stanković nadležnom tužilaštvu naloži da  provjere i kolika je odgovornost upravljačkog tijela  Nacionalnih Parkova Crne Gore, Nacionalnog Parka "Skadarsko jezero"  i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje vrši inspekcijski nadzor,  jer je jasno da je nesporna i da su loše upravljanje i neefikasna i selektivna primjena zakona, jedni od ključnih razloga trenutnog katastrofalnog stanja na jednom od naših najvrijednijih prirodnih resursa koje je i zakonski zaštićeno“, kaže se u saopštenju.


KOR je sa terena saznao da je doveden u pitanje opstanak krapa i ukljeve. To je posledica kontinuiranog krivolova, što se mora zaustaviti ukoliko se želi izbjeći najgori scenario -  potpuni nestanak tih vrsta ribe, koje Skadarsko jezero čine jedinstvenim na planeti, dodaje se u saopštenju.


„Zato predlažemo Vladi Crne Gore da se do donošenja ribolovnih osnova, što je bila obaveza nadležnih institucija, strogo zabrani ribolov na Skadarskom jezeru i taj period iskoristi da se služba zaštite, koja ima najodgovorniju ulogu, opremi i obuči shodno zakonu, kako bi uspješno odgovorila izazovima kakvi su organizovani i prekogranični kriminal ili korupcija“, kaže se u saopštenju.
 

Oni su zatražili neopozivu ostavku Elvira Klice, direktora Nacionalnih parkova Crne Gore, zbog katastrofalnog stanja u svim nacionalnim parkovima, jer ga smatramo najodgovornijim.


"Riba smrdi od glave, a čisti se od repa“, da zaključimo i mi sa narodnim izrekama u duhu komunikacije koju baštini glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, a za čiji tim, kako saznajemo sa terena, takođe ima posla na jezeru, jer jezerom ne prolaze samo tone ribe.

 

Portal Analitika