Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Misija OEBS-a u Crnoj Gori obilježava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Misija OEBS-a u Crnoj Gori obilježava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Bezbjednost novinara je od velikog značaja za rad Misije OEBS-a u Crnoj Gori koja u potpunosti podržava obaveze koje su Crna Gora i druge države učesnice OEBS-a preuzele na Ministarskom savjetu OEBS-a o sigurnosti novinara u decembru 2018. godine.
Misija OEBS-a u Crnoj Gori obilježava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima
Portal AnalitikaIzvor

Kako bi obilježila Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima (2. novembar), Misija je 30. oktobra lokalnom javnom emiteru na Cetinju uručila posljednji paket prsluka i jakni sa oznakom „PRESS“. 

U posljednje dvije godine, 300 prsluka, koji obezbjeđuju dodatnu vidljivost tokom izvještavanja o događajima uživo, distribuirano je u 13 komercijalnih i javnih medijskih kuća širom Crne Gore.

Misija je, takođe, pokrenula kampanju o podizanju svijesti o značaju sigurnosti novinara i njihovog prava na rad bez straha i pod sigurnim uslovima. Jednominutni video biće emitovan na nacionalnim televizijama u Crnoj Gori narednih nekoliko dana.

Prema riječima menadžera medijskog programa Misije OEBS-a Danijela Blanka, postoji mnogo načina na koje se zločini nad novinarima i nekažnjavanje počinilaca mogu spriječiti. 

„Ali, najvažnije je razumijevanje i podrška šire javnosti, političkih aktera i institucija koje sprovode zakone u odnosu prema neophodnoj i dragocjenoj službi koju novinari pružaju našim demokratskim i otvorenim društvima.”, kazao je on.

Pomenute aktivnosti upotpunjuju posvećenost Misije da podrži profesionalizam medija u Crnoj Gori.
 

Portal Analitika