Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Kilibarda: Vlast pokazala nemoć; Đonović: Zašto država dosad nije uklonila nelegalno izgrađene objekte?

Kilibarda: Vlast pokazala nemoć; Đonović: Zašto država dosad nije uklonila nelegalno izgrađene objekte?

Komentarišući nedavnu izjavu predsjednika Vlade Duška Markovića da će Vlada još kratko nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti te da će, ako ne bude saglasnosti, zakon svakako predložiti Skupštini, profesor Novak Kilibarda vjeruje da je to prilika koju će država iskoristiti kako bi ispravila nepravdu prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.
Kilibarda: Vlast pokazala nemoć; Đonović: Zašto država dosad nije uklonila nelegalno izgrađene objekte?
Antena MIzvor

“Danas je tako složena situacija da se govori da li CPC može da ima pravo koje je imala kroz vjekove. Ja se nadam u ovu vlast, u ovu demokratiju, da će donijeti zakon da se Crnogorskoj crkvi povjeri ono što je zaslužila kroz istoriju”, kazao je on za Antenu M.

Kilibarda, ipak, vjeruje da je u pojedinim slučajevima vlast pokazala nemoć, naročito kad je posrijedi nelegalna gradnja i devastacija crnogorskih manastira.

“Nažalost, vlast tu dosad nije imala dovoljno snage. Kao što je prvo dozvolila da se na Rumiji napravi ona gvozdena crkva koja je značila razbijanje etničke homogenije, koja je jedinstvena bila na Balkanu, tako je i kasnije dozvoljavala da se radi ono što nije bilo po zakonu. Prema tome, da li zbog glasova koje treba da ima prilikom izbora ili nečeg drugog, svakako nije pokazivala snagu koju joj komanduje crnogorska država svojom istorijom”, smatra Kilibarda.

Da izjava premijera Duška Markovića nije u saglasju sa onim što se dešava u praksi, smatra i politički analitičar Ranko Đonović.

Komentarišući stav predsjednika Vlade da država ima snage da ukloni sve nelegalno izgrađene objekte MCP te da, zarad pronalaženja rješenja dijalogom, ne želi to da radi, Đonović kaže:

“Pravo pitanje za gospodina Markovića, ovu i prethodne Vlade, zašto nijesu takve objekte odmah uklonili, zašto ih ne uklanjaju danas i zašto su dozvolili izgradnju takvih objekata, a nikako da nam neko objašnjava da takvi objekti mogu biti uklonjeni ili srušeni”, kaže za Antenu M Đonović.

Đonović ocjenjuje i da tužilaštvo nije na pravi način reagovalo na desetine prijava protiv MCP zbog nelegalne gradnje, a kao primjer navodi i posljednji slučaj u vezi sa manastirom Dajbabe i odbijanjem prijave Crnogorskog pokreta i to bez obrazloženja.

“Kad je u pitanju Crnogorski pokret koji je podnio desetine prijava protiv ovakvih gradnji i ovakvih graditelja, najvećim laicima mora biti jasno da su te prijave pravno potpuno osnovane. A zašto su odbačene, na to pitanje ne treba da odgovori ni gospodin Marković ili neko drugi, već tužilaštvo. Zašto na takvo nešto ćuti kad je očiglednost krivičnih djela tako jasna”, kazao je Đonović.

Podsjetimo, u nedavnoj izjavi predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da da će Vlada, još neko kratko vrijeme, nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, a ako ne bude saglasnosti, zakon će predložiti Skupštini, te naglasio da država ima snage da sruši sve nelegalno izgrađene objekete, ali da to ne želi već da želi dijalogom da dođe do rješenja.

Portal Analitika