Ostalo

Konačno pobjeda šahovske reprezentacije Crne Gore

Reprezentacija Crne Gore igra na Evropskom ekipnom šahovskom prvenstvu u Batumiju.
Konačno pobjeda šahovske reprezentacije Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

"Konačno, toliko željena pobjeda. Žrtva su bili slabašni Škoti. Propuštene šanse u prvim kolima, četiri poraza i dva neriješena rezultata su mršav učinak naše reprezentacije do ovog kola. Naši igrači kao da su izgublii sigurnost. Trebala nam je pobjeda ne samo zbog dva boda već da koliko- toliko stvorimo šansu da dobrim finišom popravimo utisak", saopšteno je iz Šahovskog saveza Crne Gore.

Nikola Đukić je doveo tim u vođstvo. Odlično je reagovao na neobičan izbor otvaranja svog protivnika, žrtvovao je pješaka, preuzeo inicijativu i energičnom igrom pretvorio je u poen. Ispostavilo se da je to bila jedina pobjeda u meču.

Blagojević je u daminoj indijskoj odbrani imao malu prednost u otvaranju. Nastala je damska završnica gdje je bijeli imao  lovački par a crni lovca i skakača. Crni je našao dobar plan, forsirao niz  izmjena pa je remi sklopljen u jednakoj poziciji.

Kosić je dugo vodio pozicioni rat u francuskoj odbrani nadajući se da će njegovo znanje i iskustvo doći do izražaja. Bijeli je bio na visini zadatka i remi je sklopljen u reduciranoj završnici.

Luka Drašković je igrao do “golih kraljeva”, remi je sklopljen u poziciji kada su na tabli ostala samo dva kralja.  U sicilijanskoj odbrani  on je nadigrao protivnika, osvojio pješaka i ušao u završnicu sa pješakom više. Nažalost, potcijenio je odbrambene resurse crnog dozvolivši da se aktiviraju protivnički skakač i kralj.

U osmom kolu naša reprezentacija se sastaje sa Albanijom.
 

Portal Analitika