Abiznis

(VIDEO) Napreduju radovi na žičari Cmiljača

Vlada Crne Gore objavila je na svom Twitter nalogu kratak video u kojem je prikazan tok radova na žičari Ski centra „Cmiljača“ u Bijelom Polju.
(VIDEO) Napreduju radovi na žičari Cmiljača
Portal AnalitikaIzvor

Kako su istakli u objavi, italijanski Leitner Ropeways i njegov crnogorski partner Novi Volvox grade žičaru po najvišim standardima.

„Nad ovim predjelima ćete se voziti već od jula 2020. godine“, kazali su.

 

 

Ranije je iz Vlade saopšteno da montaža nove šestosjedne žičare na planinskom ski centru Cmiljača u Bijelom Polju, koju Vlada Crne Gore finansira sa devet miliona eura iz kapitalnog budžeta, teče planiranom dinamikom.

Projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a njena dužina je blizu 1,4 kilometra.

<<< Pogledajte kako teku radovi na Ski centru Smiljača (FOTO, VIDEO) <<<

Jedan od zahtjevnijih segmenata ovog projekta je izgradnja pristupne saobraćajnice Ravna Rijeka - Latinska kosa – Jasikovac - Cmiljača, ukupne dužine blizu 16 kilometara, koja će povezati budući planinski centar sa magistralnim putem i tako ga učiniti pristupačnim za sve ljubitelje zimkog turizma. Na dijelu od Jasikovca do vrha Cmiljače trenutno je angažovano nekoliko izvođača.

Inženjerski tim Uprave javnih radova istovremeno realizuje i projekat izgradnje elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja buduće žičare u okviru ski kompleksa Cmiljača, a prvi elementi biće završeni do kraja tekuće godine.

Ugovorom koji je potpisan sa podgoričkim doo “Eminent”, precizirana je izgradnja trafostanice 35/10 kV na lokaciji Majstorovina u Bijelom Polju. Vrijednost ove investicije, koju će Vlada Crne Gore takođe finansirati kroz kapitalni budžet, iznosi više od 1,18 miliona eura.

Ukupno ulaganje u stavljanje žičare i ski staza u funkciju, kao i izgradnje elektroenergetske, vodovodne infrastrukture i pristupnih saobraćajnica, iznosi oko 23 miliona eura, a samo ove godine Vlada Crne Gore će izdvojiti više od četiri miliona eura.

Na području bjelopoljske opštine u toku je i realizacija projekta valorizacije Đalovića pećine, jednog od značajnijih poduhvata u oblasti turizma, ne samo na ovom području, već i u cijeloj Crnoj Gori. Vlada će narednih godina sa oko 18 miliona eura finansirati opremanje i uređenje pećine, izgradnju žičare iznad Đalovića klisure i cjelokupne saobraćajne i druge infrastrukture.

Portal Analitika