Društvo

Uspješno urađena laparoskopska operacija malignog tumora rektuma

U Opštoj bolnici u Kotoru uspješno je urađena laparoskopska operacija malignog tumora rektuma, završnog dijela debelog crijeva. Hirurzi prim dr Ivan Ilić i dr Vesna Potkonjak, spezijalizant dr Miloš Mirović i anesteziologinja dr Tanja Bjeković s instrumentarkama i anestetičarima uradio je ovu zahtjevnu operaciju prvi put u Crnoj Gori.
FOTO: Boka News - prim dr Ivan Ilić
FOTO: Boka News - prim dr Ivan Ilić
Portal AnalitikaIzvor

Operacija je urađena po principima radikalnosti kao i kod otvorenih operacija ali ovaj put pomoću malih otvora na trbušnom zidu koristeći specijalne instrumente i video kameru s tv lancem. Operacija je gotovo beskrvna, a karakteriše je minimalna trauma i brzi oporavak.

Nakon laparoskopskih operacija drugih dijelova debelog crijeva koje su se u bolnici počele raditi proteklih godina, ovom operacijom je zaokružen repertoar laparoskopskih operacija malignih bolesti debelog crijeva.

Takođe, na ovaj način se operišu i veći polipi koji se ne mogu ukloniti kolonoskopski.

Rektum je za hirurgiju najzahtjevniji dio debelog crijeva jer se nalazi u maloj karlici i pristup ovom dijelu crijeva je otežan. U tijesnom je kontaktu s mokraćnim i ginekološkim organima.

kotorskabolnicahitna

Maligne bolesti debelog crijeva su najčešće maligne bolesti probavnog sistema i po učestalosti su na trećem mjestu svih maligniteta u svijetu. U rektumu se nalazi gotovo svaki treći maligni tumor debelog crijeva.

Laparoskopske operacije u kotorskoj bolnici izvode se od 1996. god i sada se ovom metodom operiše više bolesti iz domena digestivne hirurgije i ginekologije.  

Hirurzi se stalno usavršavaju na seminarima u inostranstvu, a rezultate liječenja ovom metodom prikazuju na međunarodnim kongresima iz laparoskopske hirurgije.

Aparati, instrumentarijum i potrošni materijal se stalno modernizuju, a u planu je nabavka najasavremnijeg video sistema najbolje rezolucije tv slike što će još više povećati učešće laparoskopske hirurgije u svakodnevnoj hirurškoj praksi.

Portal Analitika