Podgorica

U Kokotima skupo, traže novu lokaciju za groblje

Uprava Glavnog grada uputila je Ministarstvu održivog razvoja i turizma inicijativu za promjenu lokacije za izgradnju novog gradskog groblja i ukoliko ona bude prihvaćena odustaće se od gradnje u Kokotima, piše Dan.
U Kokotima skupo, traže novu lokaciju za groblje
Dan Izvor

Izvršni direktor Pogrebnih usluga Srđan Miljanić objašnjava razloge zbog kojih su se odlučili za promjenu lokacije.

"Gradska uprava je podnijela inicijativu za promjenu lokacije prema nadležnom ministarstvu i sada očekujemo odgovor. Na taj korak smo se odlučili iz više razloga, ali prvenstveno zato što bi ta investicija u Kokotima iziskivala mnogo više finansijskih sredstava. Mislimo da na teritoriji grada ima mnogo isplativijih lokacija od te u Kokotima, kako bi radili projekat novog groblja", saopštio je Miljanić.

Miljanić navodi da ukoliko ministarstvo prihvati njihovu inicijativu van snage biće stavljen Urbanistički projekat Novo groblje kojim je bila definisana izgradnja novog groblja u Kokotima.

"Ako ministarstvo prihvati našu inicijativu mi ćemo plan za Kokotsko polje staviti van snage. Inicijativu smo uputili Ministarstvu održivog razvoja i turizma, čekamo odgovor od njih. Nećemo odustati od sadržaja koje smo bili planirali za groblje u Kokotima, jer to je nešto što je potreba. U pitanju je samo lokacija", naveo je Srđan Miljanić.

Zbog sve manjeg prostora za gradnju grobnica na Čepurcima i u Zagoriču, Glavni grad je 2016. godine pokrenuo proceduru za izradu Urbanističkog projekta Novo groblje za koje je bio zadužen konzorcijum firmi Winsoft i CAU.

Ovaj planski dokument podršku odbornika dobio je 14. novembra 2017. godine. Novo groblje sa svim pratećim sadržajima bilo je planirano u Kokotima, od raskršća sa Jugozapadnom obilaznicom i nastavlja ka naseljima Lekići, Grbavci i Donji Kokoti. Planirana površina za groblje u Kokotima bila je 23,50 hektara, a na njoj bi se gradilo 12 kapela i krematorijum.

Prije lokacije u Kokotima, spominjana je i lokacija na Ćemovskom polju, na parceli između pruge Kombinata aluminijuma i pruge koja vodi ka Baru, kod podvožnjaka na izlazu iz grada ka Zeti. Međutim, i od te lokacije se odustalo.

Dok traže lokaciju za novo groblje, na Čepurcima je u toku izgradnja drugog dijela šeste faze grobnica.

"Izgradnja grobnica u sklopu drugog dijela šeste faze ide brže nego što je to planirano. Krajnji rok za završetak izgradnje je mart naredne godine. Mislim da ćemo do početka naredne godine imati završene sve radove, a u pitanju je 280 grobnica. Nakon što završimo ovu fazu, slijedi nam sedam faza širenja groblja", naveo je Miljanić.

U kapelama podno grijanje

Izvršni direktor Pogrebnih usluga navodi da su u julu i avgustu renovirali pet kapela na groblju Čepurci.

"U kapelama smo uveli podno grijanje. Sredili smo parking i htjeli smo da oplemenimo prostor. Renovirali smo ogradni zid. U narednoj godini pripremamo još investicija ", rekao je izvršni direktor Pogrebnih usluga.

Portal Analitika