Društvo

U Pljevljima alarmantno, kao i svih godina

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je da situacija u najsjevernijoj opštini, kad je riječ o zagađenju vazduha, jeste alarmantna, ali da nije u pitanju ništa što se inače ne dešava posljednjih nekoliko decenija.
U Pljevljima alarmantno, kao i svih godina
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo, protekle sedmice nivo sumpor-dioksida je bio 705,5 mg/m3, dok koncentracije polutanata svakodnevno prelaze granične vrijednosti.

"Ništa se novo ne dešava u Pljevljima. Ništa što se nije dešavalo zadnjih 50 godina. Ovakvo stanje životne sredine je proizvod industrije u Pljevljima s jedne strane, a sa druge strane geografskih karakteristika i načina na koji Pljevljaci određuju toplotu u svojim domovima tokom zimskih mjeseci", rekao je Golubović u Jutarnjem programu RTCG.

Podaci su, kad je u pitanju životna sredina, kaže Golubović "svakako alarmantni", a sve je to lokalnu samoupravu i Vladu Crne Gore uputilo na određene aktivnosti.

"To je dovelo do sjednice Vlade u Pljevljima i dat je prostor da vjerujemo da će problemi u narednom periodu biti riješeni. Radi se dosta na poboljšanju kvaliteta vazduha u Pljevljima, i opšte ekološke situacije", rekao je on.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Nikola Medenica kazao je da kontinuirano sa svim relevantnim situacijama prati situaciju i obavlja procjenu što bi moglo biti uzrok ovakvih mjerenja svih vrsta zagađujućih materija, a posebno sumpo-dioksida.

Radomir Žujović iz Centra za ekotoksikološka istraživanja (CETI) rekao je da je kvalitet vazduha godinama isti u Pljevljima.

"U zimskim mjesecima je takav kakav jeste. Povećane su koncentracije čestica, sumpor-dioksida, sve što je posljedica energetike, industrije, domaćinstava, saobraćaja. To se u posljednje vrijeme primjećuje i u vrijeme kad nije sezona grijanja. Te koncentracije su visoke sredinom dana", pojasnio je Žujović.

Pojedinačna prekoračenja se dešavaju godinama, kaže Žujović, što nije dobro.

Portal Analitika