Region

Put ka EU određen napretkom u dijalogu sa Prištinom

Novi izvjestilac Evropskog parlametna za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da će put Srbije ka Evropskoj uniji (EU) biti određen konkretnim napretkom u unutrašnjim reformama i u dijalogu između Beograda i Prištine, najavljujući da će u naredenih nekoliko nedjelja posjetiti Srbiju.
Put ka EU određen napretkom u dijalogu sa Prištinom
Portal AnalitikaIzvor

"Funkcionisanje demokratije, vladavine prava i poštovanje fundamentalnih prava i sloboda oduvijek su bili i uvijek će biti ključne odredinice napretka Srbije ka članstvu u EU", rekao je Bilčik, za današnje izdanje Blica.

"U isto vrijeme", kako je naveo, "moramo da vidimo praktičan napredak u dijalogu izmedju Beograda i Prištine".

"Kad kažem da mora da se odblokira, mislim na novi zamah u razgovorima na najvišem političkom nivou. Evropski parlament je više puta tražio novu fazu u dijalogu i ubrazavanje tempa pregovora", rekao je Bilčik, govoreći o njegovoj ranijoj izjavi da dijalog Beograda i Prištine mora da se odblokira.

On je rekao da se nada da će "novo političko vođstvo u Prištini moći da doprinese ovom procesu".

"Kako bismo postigli napredak izmedju Beograda i Prištine, dobra politička volja mora da bude pokazana u oba grada", rekao je Bilčik, komentarišući izjavu mogućeg novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija da neće povući takse osim ako Srbija odustane od kampanje povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

"Hajde da svi damo malo vremena gospodinu Kurtiju da prevazidje retoriku izborne kampanje na Kosovu", rekao je Bilčik.

Portal Analitika