Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Marković priznao da je u dodjeli stanova bilo nelogičnosti, predložio nov model kako da zadrži mlade u zemlji

Marković priznao da je u dodjeli stanova bilo nelogičnosti, predložio nov model kako da zadrži mlade u zemlji

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da je u dodjeli stanova po povoljnim uslovima bilo nelogičnosti, ali i najavio da razmišljaju da država gradi stanove u cijeloj državi koje bi mladi iznajmivali po povlašćenoj kiriji i kako bi ih na taj način spriječili da odu iz zemlje.
Marković priznao da je u dodjeli stanova bilo nelogičnosti, predložio nov model kako da zadrži mlade u zemlji
RTCG, AnalitikaIzvor

Navodeći da je u dodjeli stanova po povoljnim uslovima bilo nelogičnosti, on je rekao da je formirana radna grupa koja će se baviti tim pitabnjem.

„To je budžetska stavka koja se mora planirati svake godine u skladu sa stambenom komisijom. Država mora imati najbolje kadrove i ta kadrove uredno platiti“, rekao je Marković u intervjuu za RTCG. 

Kazao je da je stambena politika, zasnovana na zakonima i aktima Vlade i da to nije neka politika ad-hoc od slučaja do slučaja da Vlada svakog ponedjeljka ili svakog četvrtka se sjeti da nekome da stan.

On je najavio i da Vlada raumišlja o tome da  pokrenu  program gradnje stanova na čitavom prostoru države koje bi finansirala država ili sa privatnim partnerom ako bude bilo interesovanja.

„Te stanovebi davali , mladim ljudima, ljudima sa potencijalnom koji bi brže mogli naći posao van Crne Gore, ali bi ostali u Crnoj Gori ako bi mogli imati riješeno stambeno pitanje, ako bismo im omogućili tu priliku. Ne za stalno nego na korišćenje. Oni bi plaćali povlašćenu kiriju 10 – 15 godina, koliko bismo se dogovorili, dok ne riješe svoje stambeno pitanje“, rekao je on.

On je dodao da je stambeno pitanje  jedno od ključnih pitanja za mlade ljude posebno za one koji trebaju državi.

„To su ljekari, to su prosvjetni radnici, to su učitelji, to su inženjeri, to su dobri pravnici, ekonomisti, to su istraživači i naučnici“, rekao je Marković. 

On je dodao da je očigledno u stambenoj politici bilo nekih devijacija. „Otklonićemo ih, ali ćemo raditi i na novom modelu u ovom smislu kako sam govorio - zaključio je premijer.ost da koriste stanove koje će praviti država“, rekao je Marković.

 

Portal Analitika