Kultura

Hitno otvoriti Crnogorski kuturni centar u Beogradu

Na sjednici glavnog Odbora Crnogorske nacionalne zajednice iz Beograda, održanoj dana 27.10.2019. godine, donesena je odluka o pokretanju inicijative za otvaranje Crnogorskog kulturnog centra u Beogradu.
Hitno otvoriti Crnogorski kuturni centar u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

„Ova odluka predstavlja jednu od neophodnih mjera za konsolidaciju crnogorske dijaspore u Srbiji. Zaključena je urgentnost potrebe osnovanja Crnogorskog kulturnog centra kao institucije koja bi radila na punoj afirmaciji crnogorske kulture, crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta, ali i na nacionalnom samoodržanju Crnogoraca“, navodi se u saopštenju CNZ-a koje je potpisao Mirko Zečević.

U saopštenju se upozorava na asimilaciju Crnogoraca u Srbiji.

„Niko dobronamjeran u Crnoj Gori, kao i u crnogorskoj dijaspori ne može ostati ravnodušnim pred činjenicom da je iz popisnih statistika stanovništva u  Srbiji nestalo  više od 100 000 Crnogoraca za posljednjih 30 godina“, upozoravaju iz CNZ-a.

Crnogorski kulturni centar će biti nukleus za uspostavljanje šire organizacijske mjere crnogorskih kulturnih centara i u drugim gradovima Srbije u kojima živi crnogorska populacija.

Na taj način, srazmjerno veliki intelektualni, kulturni i stvaralački potencijali, koje neosporno posjeduje crnogorska dijaspora u Srbiji dobili bi nove organizacijske oblike u kojima bi se u potpunosti mogli ispoljiti, ali i povratno djelovati na pospješivanje i afirmisanje kulture marične države Crne Gore, kako i Srbiji, tako i u regionu.

„Na sjednici je posebno istaknuto da je ovu inicijativu svojevremeno bio pokrenuo Savjet za saradnju sa iseljenicima, konkretno njegov Odbor za jačanje državnog i kulturnog identiteta i jednoglasno je usvojio na sjednici jula 2017. godine. Međutim, iako je od tada prošlo dosta vremena, odgovarajući organi države Crne Gore nijesu preduzimali mjere na njenoj realizaciji“, objašnjava Zečević.

Dijelom je i zbog toga nastala krajnje neobična situacija da novoizabrani “Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji” dođe u poziciju da oficijelno može raditi kako protiv interesa crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji, tako i protiv državnih interesa Crne Gore.

Na sjednici je jednoglasno zaključeno da će Crnogorski kulturni centar sasvim izvjesno oko sebe okupiti najvitalniji dio crnogorske dijaspore u Srbiji.

 

Portal Analitika