Politika

Predrag Bošković kandidat za direktora ANB-a

Ministar odbrane Predrag Bošković kandidat je za novog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, saznaje Portal Analitika iz nekoliko izvora bliskih vrhu vladajuće koalicije.
Predrag Bošković kandidat za direktora ANB-a
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Bošković (47), je obavljao dužnost ministra ekonomije, ministra rada i socijalnog staranja, ministra prosvjete u Vladi Crne Gore, a bio je i predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja.

Od kraja 2006. godine je na čelu Ženskog rukometnog kluba Budućnost, a u novembru 2017. godine izabran je za potpredsjednika Evropske rukometne federacije.

On se prošle godine u evropskim rukometnim krugovima pominjao i kao kandidat za budućeg predsjednika Evropske rukometne federacije.

Ukoliko Vlada zaista predloži Boškovića, po obrazovanju magistra ekonomije, za novog šefa ANB-a, skupštinski Odbor za bezbjednost može dati Mišljenje koje nije obavezavajuće za Vladu. Izvori Analitike ne isključuju više kandidata za šefa ANB-a među kojima je i aktuelni direktor.

Aktuelni direktor ANB-a Dejan Peruničić je napunio 61. godinu 10. septembra i po novom Zakonu o penzijskom osiguranju stekao je formalni uslov za penzionisanje, budući da pripadnici bezbjednosnih snaga stiču ranije uslov za penziju.

Peruničić, koji je 30 godina radio kao operativac, je postao šef ANB-a 20. avgusta 2015. godine. Ukoliko Vlada procijeni da je Peruničić veoma dobro obavljao svoju dužnost, može mu produžiti još jedan mandat.

Portal Analitika