Region

Orban: U slučaju pritiska, šaljemo jedinice na granicu sa Srbijom

U okviru Višegradske grupe postoji dogovor da se pošalju patrolne jedinice na granicu Srbije i Mađarske ako se naglo poveća migracioni pritisak na Mađarsku.
Orban: U slučaju pritiska, šaljemo jedinice na granicu sa Srbijom
TanjugIzvor

Dogovor je da Češka, Poljska i Slovačka pošalju svoje jedinice kaže, mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je u Budimpešti, nakon sastanka sa slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom, istakao da trenutno 96.000 migranata koristi takozvanu balkansku rutu na putu ka zapadnoj Evropi i ocijenio da je nemoguće reći da li će pokušati da dođu do Mađarske ili Slovenije preko Hrvatske.

Kako prenosi MTI, Orban je rekao da su Mađarska i Slovenija veoma svjesne toga što znače migracija i nelegalni prelasci granica.

"Obojica znamo što znači kada mase pokušaju da pređu naše granice i nelegalno prođu kroz naše zemlje. Znamo kako je kada ne dolaze kod nas, već samo žele da prođu i znamo kako je kada su zakon, nacionalni interesi i humanost u rukovanju stvarima na ispravan način u sukobu jedni sa drugim", rekao je Orban.

On je dodao da Mađarska veoma saosjeća sa naporima Slovenije da brani svoje granice i najavio da dvije zemlje planiraju da zajedno upute medicinsku opremu Africi.

Šarec je ocijenio da su bilateralni odnosi dvije zemlje izuzetno snažni u obastima ekonomije i turizma, dodajući da je sa Orbanom mahom razgovarao o produbljenju ekonomske saradnje.

On je dodao da dvije zemlje stalno razgovaraju i da žele da intenziviraju bilateralne odnose i istakao značaj toga da Slovenija ima susjeda, "koji nas razumije i poštuje".

Kada je riječ o migracijama, Šarec smatra da je najbolje rješenje da se poboljšaju uslovi življenja u zemljama porjekla migranata kao i da se spriječi da oni napuštaju svoju otadžbinu.

On je pozvao EU da osmisli zajedničku politiku po tom pitanju.

Portal Analitika