Region

EU uskoro izbacuje pečatiranje pasoša na granicama

Evropska unija od 2022. planira uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na šengenskim granicama kojim će biti izbačeno pečatiranje pasoša.
EU uskoro izbacuje pečatiranje pasoša na granicama
NezavisneIzvor

Taj sistem se uvodi jer je alternativa bila vraćanje viza i uzimanje biometrijskih podataka u konzularnim predstavništvima, prenose banjalučke Nezavisne.

"Uvođenje sistema ETIAS (koji podrazumjeva skeniranje lica i otisaka prstiju) planirano je 2021. godine, međutim moguće je da dođe do kašnjenja i da njegova primjena počne u vrijeme kad počne novi režim prelaska granice", rekla je Katarzijna Kolanko, iz Odeljenja Evropske komisije za bezbjednost, regulacije, vladavinu zakona i osnovna prava.

Takođe, kako se navodi, nijesu tačni navodi da će ulaskom Hrvatske u Šengen doći do komplikacija i usporavanja prelaska granice između BiH i Hrvatske.

"Hrvatska već primjenjuje šengenska pravila na svojim granicama. To znači da nedržavljani EU već sada prolaze kroz iste procedure koje će biti primjenjivane kada Hrvatska uđe u Šengen. Zato ne očekujemo da će doći do bilo kakvog usporavanja ili drugih problema prilikom prelaska granice", navodi Kolanko.

S obzirom na to da nakon početka primjene novog sistema neće biti pečatiranja, to znači da će svi podaci moći da se provjere samim skeniranjem, bez listanja pasoša. Kolanko navodi da će se na ovaj način veoma brzo provjeriti da li je osoba prekoračila tromjesečno ograničenje boravka na teritoriji šengenskog prostora.

"Sistem će provjeriti ime i prezime, validnost dokumenta, otisak prsta i lice. Ne samo da neće biti nikakvih dodatnih opterećenja za one koji putuju, nego će prelazak granice biti brz i jednostavan", naglasila je ona.

Portal Analitika