Politika

Snežana Jonica osniva partiju

Bivši poslanik i dugogodišnji funkcioner Socijalističke narodne partije Snežana Jonica, prema nezvaničnim ali pouzdanim informacijama Dana, osnovaće političku partiju.
Snežana Jonica osniva partiju
Portal AnalitikaIzvor

Stranka će biti formirana tokom novembra.

Jonica juče nije odgovarala na npozive Dana. Prema informacijama ovog lista, Jonici će se u formiranju stranke pridružiti i neki od osnivača Socijalističke narodne partije.

“Okosnicu nove stranke činiće grupa mladih intelektualaca privrženih idejama socijalno pravednog društva, a u startu se može računati i na kadrove koji su izgradili nekadašnju infrastrukturu SNP-a. Jonica ima podršku velikog broja osnivača SNP-a, nekadašnjih potpredsjednika i poslanika, predsjednika opštinskih odbora, odbornika i članova glavnog i izvršnog odbora te stranke”, kazali su izvori iz Joničinog okruženja.

Izvori Dana“kažu i da je Jonica u intenzivnoj komunikaciji sa istaknutim pojedincima koji se do sada nijesu politički angažovali jer sebe nijesu prepoznali ni u jednoj partiji koja djeluje na crnogorskoj političkoj sceni.

“Oni smatraju da je zadnji čas da se na mjestima na kojima se odlučuje o ljudskim sudbinama nalaze oni koji imaju znanje i koji su potpuno drugačiji od već postojećeg profila političari”, kazali su sagovornici Daba.

Prema saznanjima ovog lista, ciljna grupa partije u osnivanju je veliki broj građana koji nijesu zadovljni djelovanjem aktuelne opozicione političke strukture i privlačenje apstinenata koji u ovom momentu ne znaju za koga da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima.

Jonica se iz političkog života povukla nakon odluke SNP-a da na parlamentarnim izborima 2016. godine nastupi u koaliciji „Ključ“. Ona je tada tvrdila da ta odluka predstavlja samoubistvo za SNP i odbila ponudu bivšeg predsjednika SNP-a Srđana Milića da bude u vrhu poslaničke liste, što je bio razlog njihovog političkog razilaženja.

Nekada najjača opozicina stranka Socijalistička narodna partija osnovana je 1998. godine nakon podjela u Demokratskoj partiji socijalista, a formirala je struja Momira Bulatovića.

Nakon četiri godine došlo je do podjela u SNP-u i razlaza između osnivača te stranke Momira Bulatovića i Predraga Bulatovića. Momir Bulatović osnovao je Narodnu socijalističku stranku. Kasnije su iz SNP-a nastali i Demokratska stranka jedinstva Zorana Žižića, zatim Demokratska narodna partija na čelu s Milanom Kneževićem, a potom i Demokratska Crna Gora, koju predvodi Aleksa Bečić.

 

Portal Analitika