Svijet

Kurdi tvrde: Ubili smo desnu ruku Al Bagdadija

Milicija sirijskih Kurda (YPG) objavila je danas da je portparol džihadističke grupe Islamske države Abu al-Hasan al-Muhadžir ubijen u zajedničkom napadu Kurda i američkih snaga na sjeveru Sirije.
Foto: Al Minara
Foto: Al Minara
Portal AnalitikaIzvor

Sirijske demokratske snage (SDF), čija je YPG glavna sastavnica, objavile su da su metu gađale blizu sirijskog pograničnog mjesta Jarablus, a prema obavještajnim podacima koje su im dostavili SDF i američka vojska.

Glavni komandant SDF-a Mazlum Abdi rekao je da je napad "nastavak prethodne operacije" u kojoj je ubijen Abu Bakr Al Bagdadi, vođa terorističke organizacije Islamska država.

Abdi je na Tviteru napisao da je portparol uzet za metu u selu Ain al-Bajda na sjeveru pokrajine Alep i da je bio desna ruka Al Bagdadija.

Odbjegli lider ID Abu Bakr Al Bagdadi poginuo je sinoć u operaciji američkih specijalnih snaga na sjeveroistoku Sirije, što je zadalo težak udarac toj džihadističkoj grupi.

Informacije koje su se pokazale korisne za ovu operaciju, u kojoj je učestvovalo 8 helikoptera, dali su Kurdi, a Rusija je otvorila svoj vazdušni prostor, rekao je ranije danas američki predsjednik Donald Tramp te je, osim Rusiji, na podršci zahvalio Siriji, Turskoj i Iraku.

Portal Analitika