Abiznis

Učesnici Trećih dana elektro inženjera posjetili gradilište autoputa

Za učesnike Trećih dana elektro inženjera Crne Gore, koji se održavaju pod sloganom „Od ideje do realizacije“, organizovana je posjeta gradilištu prioritetne dionice auto puta i mosta Moračica.
Učesnici Trećih dana elektro inženjera posjetili gradilište autoputa
InfobiroIzvor

Željko Maraš predsjednik Strukovne komore elektro inženjera kaže da je posjeta upriličena kako bi kolegama iz regiona , u čijim državama su već realizovani slični projekti, pokazali kako izgleda gradilište na prvom potezu auto- puta koji radimo, a koji je zahtjevan za izgradnju.

“Mislim da su njihove impresije dobre. U razgovoru sa njima smo stekli utisak da su oduševljeni onim što su vidjeli , radovima koji se odvijaju , gdje je preko 50 % dionice pokriveno tunelima, i mostovima, a poseban utisak ostavio je most Moračica.”

inz-2
Ono što je posebno važno, naglašava Maraš, je to da je jedan broj elektro- inžinjera radno angažovan kroz razne faze izgradnje ove dionice.

“Do sada nismo imali priliku da učestvujemo u izgradnji ovakvih objekata, nego sličnim, mnogo manjeg obima i manjeg kapaciteta, ali ovo je prilika i za nas, i za inžinjere ostalih struka, da iskustva koja ovdje steknemo, u nekom daljem radu koristimo na izgradnji nekih sljedećih poteza auto- puta.”

inz-3
Živko Radović predsjednik Hrvatske Komore elektro inženjera, ističe da je vidljivo da je riječ o urednom gradilištu na kom se izvode kvalitetni radovi.

“Ovo izgleda impresivno, ja moram priznati da sam bio oduševljen kada se u Hrvatskoj gradio Maslinički most, Tunel Kapela, i moram reći da kad razgovaram sa kolegama iz Crne Gore, vidim sa kojim entuzijazmom i oduševljenjem oni očekuju da se ovo završi.
Mislim da će auto-cesta donijeti prosperitet, jednu drugu dimenziju građanima, i to treba pozdraviti, i težiti da se dionica što prije nastavi. Da se nastave radovi prema Beogradu i Baru i da se Crna Gora poveže. Nadam se da ćete nam se pridružiti što prije u EU.”

Radović naglasava da kineska kompanija CRBC u Hrvatskoj radi Pelješki most te da u njihovoj javnosti to djeluje kao jako dobar potez, i da će, kako sada stoje stvari, oni taj posao odraditi na vrijeme.

A kompanija CRBC realizuje nekoliko velikih projekata i u Srbiji.

“Mi smo u Srbiji veoma zadovoljni sa kineskim partnerima, oni vrijedno rade i ispunjavaju rokove.” kaže Mile Karović iz Inženjerske komore Srbije. On ističe da je gradnja auto puta veoma važna za povezivanje dvije zemlje.

“Mislim da je jako bitno da se ovo što prije završi, i da ljudi konačno počnu bezbjedno putovati do mora.”

Dodaje da gradilište izgleda impresivno, naroćito most Moračica.

“Ovo djeluje jako impresivno, ovakvi mostovi se i u svijetu rijetko prave. Ovaj most bi mogao da poredim sa Grdiličkom klisurom, samo što mislim da je ovaj još bolji.”

Ističe da je po njegovom mišljenju kvalitet gradnje na najvećem nivou te da su na izgradnji angažovani kvalitetni stručnjaci.

inz-4

 
 

Portal Analitika