Politika

“Kad-tad” srpsko ujedinjenje kao zabluda nadanja

Povodom dodjele najvećeg  odlikovanja SPC predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, između ostalog, izrekao sintagmu političko-vjerskog zavjeta, da se nada da će doći ujedinjenja srbijanskih i srpskih prostora „KAD –TAD“.
“Kad-tad” srpsko ujedinjenje kao zabluda nadanja
Portal AnalitikaIzvor

Nije potrebno neko posebno hermeneutičko znanje da se protumači ovaj duhovno-svetovni zavjet predsjenika Srbije. Valja se bar malo poslužiti istorijskim činjenicama da bi se shvatilo da su Beogradske političke i vjerske nomenklature, onih i ovih vremena, imali iste težnje i koristili različite forme, da nu regionu ostvare deluzivnu formulu, da ujedine srpske zemlje, tamo gdje su Srbi, srpske crkve i srpski grobovi.

OPSESIJA I FANATIZAM SVETOSAVLJA

Ovu maksimalističku ideološko mitomansku opsesiju posebno je podgrijavalo afirmisanje Svetosavlja u 19. vijeku kao spoj ideološkog i vjerskog fanatizma. Taj fanatizam je ponekad dobijao masovno „kolektivno nesvjesno“ sa  iracionalnim nabojem, što je dovodilo do  genocidnih pa i do auto genocidnih posledica.

Razmišljajmo o analizi značenja pojmova u sintagmi „KAD-TAD“. Naravno, sa aspekta vizije savremene i slobodne Crne Gore.

„KAD“ ima kvalitativni i kvantitativni značaj. Ideološki i propagandni. Sa vidljivim i nevidljivim oblicima i tehnikama djelovanja koji utiču na razmišljanje i ponašanje populacije na interesno markiranim etničkim prostorima Srba, koje obuhvata, nazovimo ga „Projekat Velikosrpskog Zla“(PVZ).

2609aleksandarvucic„KAD“, sadrži  jačanje vatrene vojne moći Srbije i homogenizaciju i motivaciju borbene populacije za ostvarenje PVZ.

DESTRUKTIVNO "KAD"

„KAD“  bude prednjačila nad borbenim potencijalom ostalih  država u regionu, „KAD“ globalno geopolitičko pomjeranje interesa velikih sila na Balkanu bude prepoznalo PVZ pogodnim za ostvarenje strateških uticaja jedne od dominantnih vojnih sila u svijetu, „KAD“ na interesnim prostorima u regionu  politika PVZ, budu pripremljene teritorije tzv. hibridnim ratom, petom i šestom kolonom, kada ti prostori postanu „meka tkiva“ za proboj hegemonističkih velikodržavnih interesa Beograda i kada se obezbijedi destruktivni uticaj kroz institucije sistema sa dovoljno „lomehuzovih buba“, „KAD“ se različitim subverzivnim psihološkim tehnikama  dovoljno kontaminira mikro socijalni ambijent država da garantuje  optimalnu realizaciju  PVZ.

„TAD“ će početi praktična primjena PVZ. Tada će  se hegemonistički poredak Beograda pojaviti kao „Milosrdni anđeo“ da samostalne države pretvoriti u provincije Velike Srbije. U njima treba da se „rađaju deca sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom“ kako je govorio predsjenik Srbije g. Nikolić.

Duhovnu svetosavsku ideološko-vjersku matricu će prema tom „genetskom kodu“ dosledno sprovoditi SPC i njeno svještenstvo. Nesrpski etnički i vjerski kolektiviteti bi, u najboljem slučaju, služili kao folklorni ukras tobožnjoj velikosrpskoj demokratiji.

Sa aspekta bezbjednosti Crne Gore, samo površna  procjena suštine „KADA“ i „TADA“, obavezuje cjelokupnu političku, intelektualnu i akademsku javnost da analizira dinamiku tih pojava SADA, da ih  prepoznaje i spriječava njihovo toksično i destruktivno djelovanje u sistemima i sub sistemima ustavnog poretka.

GENEZA ZLA

Valja uočiti „političku genezu zla“ koja se, prvo rađa u glavama ljudi, a onda raznim tehnikama, sadržajima i oblicima postaje sredstvo manipulacije masama, „proizvodnjom“   masovnih sukoba koji, završavaju masovnim pogibijama i haosom i na vrijeme preventivno djelovati svim oblicima otpora. Po pravilu, svakom fizičkom nasilju prethodi mentalno nasilje a  svakom fizičkom ugrožavanju prethodi  mentalna toksikacija zdravog razuma.

U tom kontekstu valja se zapitati: kako to da  etnički prostor Srba na skoro svim prostorima država  avnojske Jugoslavije postaje remetilački faktotor dobrih odnosa Srbije sa državama u kojima živi nacionalna manjina Srba ? Kako to da ti kolektiviteti nijesu „mostovi saradnje“ i boljeg razumijevanja a ne faktori sukoba? Kako to da  su Srbi, kao najbrojnija nacija u regionu, svuda; šatro, ugroženi, da se samo oni progone, da se samo njima prijeti? Da li je iko ikada sa političkog vrha Srbije, rekao pripadnicima srpske nacije u drugim državama, da budu lojalni građani država u kojima žive i da poštuju ustavni poredak tih država a da  koriste manjinska prava koja im pripadaju po međunarodnim Sporazumima, Konvencijama i Dogovorima.

Ne, jer su ti kolektiviteti u funkciji PVZ. Ideologija tog Projekta, je manjinskim kolektivitetima dodijelila  ulogu „pete kolone“ sa subverzivnim obavezama u funkciji  strategije „KAD-TAD“.

terzicKada je u pitanju Crna Gora, tamo su Srbi ugroženi u mjeri koliko im nije dozvoljeno da oni ugrožavaju druge nacije uključujući i ustavni poredak CG!

NAVODNA UGROŽENOST

Kad bi se ostvario Velikosrpski Projekat Zla u CG, onda Srbi više ne bi bili ugroženi! Do tada, Beograd će „proizvoditi“ ugroženost  Srba u Crnoj Gori! I ne samo u Crnoj Gori?

U tom kontekstu, često na neke kvazi naučne izmišljotine, pomalo oportunistički odmahnemo rukom „pusti njega on piše i govori gluposti“ ne treba mu davati značaj javnim reagovanjem. To je prvi simptom kapitulacije i nesvjestan oblik saradnje sa socijalnim zagađivačima.

Problem je u tome, što se zapravo gluposti i kvazi nauka namjenski „proizvode, da društvo učini „bolesnim“ a najekstremniji izraz bolesnog stanja društva je vrijeme  RAT-a.

Tada „pamet zašuti, budala progovori a fukara se obogati“, a nevin narod strada.

Ako neki doktor nauka, pa makar bio doktor rokenrola, napiše knjigu o crnogorskom separatizmu, to je- ste glupost i neistina, ultra plus, ali to se dešava SAD i ono je funkciji „KAD“ koje omogućava konačnu realizaciju „TAD“. To je materijal za obmanu, laž,  to jeste intelektualni otpad, ali takav materijal i jeste namjensko gorivo za deluzivnu i destruktivnuviziju VPZ.

Samo neuračunljiv stvor može nazvati separatizmom oslobađanje od osvajača, samo izoperen um može smatrati vraćanje otetog otimanjem, samo patokratska svijest može koristiti neznanje kao znanje.

Otuda ogromni deo kolektivne svijesti srpskog etničkog korpusa počiva na mitovima i na lažima. Svjestan toga Ćosić precizno kaže, „laž je u Srbiji podignuta na nivo nacionalnog principa“.

RAKOVIĆ

Kad je tako, onda ne treba da začudi ako se Rakovićev konstrukt o crnogorskom separatizmu  „primi“ kao istina. Nije nemoguće, da laži, tipa; „Srbi su stvorili CG“ ili „mi smo pustili da CG ode“ ili „mi smo mogli spriječiti referendim u CG“, mogu dobiti maligni mentalni uticaj i postati parola bolesnih umova  za najradikalnije akcije nečovještva.

Takvi patološki umovi žele, svojim trabantima, prikazati crnogorsku državu kao zalutalog mentalno zaostalog adolescenta, koja čeka, „KAD“ dođe vrijeme, lidere VPZ da je riješe zabluda i vrate u svetosavsko stado.

 A „TADA“ bi CG još jednom bila „ubijena“ od istog političkog dželata!

Zato je ,par ekselans, nužno i državnički mudro, predviđati događaje, ići im u susret, stvoriti zdrav mikro socijalni ambijent u kome neće moći opstati klica političkog Zla.

Činjenica, da su građani CG odabrali optimalnu viziju razvoja savremene i slobodne države u društvu savremenih država Evrope i pod zaštitom najjačeg vojnog saveza svijeta, ne abolira intelektualnu i političku javnost CG da lagodno dremka bez odgovornosti i potrebne budnosti.

Da dobrovoljno „zašuti“!?

Pogotovu ne, što Crnoj Gori predstoje dvije velike političke i društvene aktivnosti, veoma značajne za operacionalizaciju globalne vizije razvoja CG na dnevnom nivou, u smislu kvalitetnijeg života građana u stabilnom mikro- socijalnom ambijentu.

To su IZBORI, sledeće godine i POPIS, 2021. godine.

 

Portal Analitika