Region

Split prekrečio mural posvećen Jugoplastici; Rađa: Gadite mi se, jadnici neostvareni

Grad kao da se odriče najvećeg sportskog kluba Dalmacije...
Foto: Dalmatinski portal
Foto: Dalmatinski portal
mozzartsportIzvor

Prije dvije nedjelje u Splitu, ulica Dominisova, osvanuo je prelijepi mural posvećen jednom od najvećih košarkaških timova Evrope - Jugoplastici. Sve u čast tih sjajnih momaka koji su tri puta zaredom pokorili Stari kontinent i ispisali neke od najljepših stranica jugoslovenske košarke, te u susret nedjeljnoj proslavi prve u nizu evropskih titula. 

Ali od jutros zidovi jednog dijela Dominisove ponovo su "goli". Iz uprave grada splitskim komunalcima stiglo je naređenje da mural hitno uklone. 

Dresovi Kukoča, Sretenovića, Pavićevića, izjave Bože Maljkovića, vođe tog sjajnog sastava - sve prekrečeno.

Gotovo svi hrvatski mediji prenijeli su vijest o, složila se cjelokupna javnost u regionu, jadnom i bijednom potezu gradskih glavešina.

''Prebrisali sretne uspomene iz prošlosti da ih ne podsjećaju na traume sadašnjosti; Sve treba uništiti, izbrisati, jer Hrvatska kao da nije postojala prije 90-tih godina. Žalosno je što se tako sramimo svoje prošlosti; Split se srami svega zbog čega je veliki grad. Srami se svojih partizana, draže su im ustaše i italijanski jezik, srame se Jugoplastike... Kontra razumu ide ovaj grad", samo su neki od komentara ozlojeđenih građana Splita.

Jedan od najvećih igrača u istoriji jugoslovenske košarke i ponajbolji igrač te generacije Jugosplastike Dino Rađa, isprva nije želio da bilo šta komentariše, ali kasnije se oglasio na svom zvaničnom Fejsbuk profilu. Kao po običaju, nije imao dlake na jeziku:

"Sramota! Gadite mi se, jadnici neostvareni, koji nikad u životu niste ništa napravili. Najveći uspjeh vam je podizanje članske karte neke stranke. Jedino što znate to je prodavanje crvene i crne magle, da prikrijete svoja sranja. Ne smeta vam što Dom omladine nije dovršen već 40 godina, ne smeta vam stadion i bazeni koji se raspadaju, ne smeta vam “metro” što vozi jednog i po ćoveka dnevno, ne smeta vam što treba sat vremena za prolaz kroz luku, ne smeta vam što 20 godina ne možete da spojite Trogir i Omiš, ne smeta vam nedovršena Arena već desetak godina, ne smeta vam Marjan koji ste nemarom devastirali... Ali smeta vam najveći sportski uspjeh u istoriji grada. Niste zaslužili da vam iko dođe na proslavu. Ja prvi ne bih došao da nije Bože, Srete, Sobina i onih nekoliko hiljada istinskih ljubitelja koji će doći u nedjelju u dvoranu da pozdrave ekipu. Bljak", napisao je on.

U istoriji košarkaškog grmalja iz Gripa, koji danas nosi ime KK Split, 6. april 1989. vodi se kao najvažniji. Tog dana u Minhenu na završnom turniru Kupa šampiona Jugoplasika je tukla Makabi i postala prvak Evrope. Boža Maljković sastavio je šampionski tim koji je u prosjeku imao tek nešto više od 20 godina?! U polufinalu Barsa, u finalu Makabi... Nikad mlađa ekipa nije pokorila Evropu. Tog proljeća '89. sve što se dogodilo u Minhenu vodilo se kao veliko iznenađenje, već od naredne sezone uspostavljena je dominacija kakvu košarkaška Evropa ne pamti.
 

Portal Analitika