Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Živković učestvovala na panelu “Saobraćajna infrastruktura – pokazatelj (ne) razvijenosti Regiona”

Živković učestvovala na panelu “Saobraćajna infrastruktura – pokazatelj (ne) razvijenosti Regiona”

Državna sekretarka ministarstva saobraćaja i pomorstva Angelina Živković učestvovala je danas u diskusiji na panelu “Saobraćajna infrastruktura – pokazatelj (ne) razvijenosti Regiona”,  koji se održava u okviru drugog dana regionalne  Konferencije o ekonomiji  Montenegro 2019. 
Živković učestvovala na panelu “Saobraćajna infrastruktura – pokazatelj (ne) razvijenosti Regiona”
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo da Privredna Komora Crne Gore od 2010. godine organizuje Konferenciju o ekonomiji, koja je sada prepoznata kao važan ekonomski događaj, kako sa aspekta aktuelnosti tema o kojima se razgovara, tako i u pogledu stvaranja mogućnosti za ostvarivanje kontakata i povezivanja u sferi privrednih aktivnosti. 

„Saobraćajna infrastruktura i sa njom povezane investicije su kompleksna tema o kojoj se može govoriti sa različitih aspekata. Nadam se da ćemo ubuduće biti u prilici da se  češće susrećemo i razmijenjujemo, prije svega regionalna, pa i svjetska znanja i iskustva, jer povezanost među privredama jeste jedan od ključnih faktora i njihovog razvoja. Znacajan iskorak u oblasti saobracaja je ostvaren potpisivanjem od strane EK i predsjednika Vlada zapadno-balkanske šestorke Ugovora o osnivanju transportne zajednice Jugoistočne Evrope, u Trstu 12. jula 2017. godine.“ – jer ce imati poseban doprinos jačanju regionalne saradnje u oblasti saobraćaja, ali i saradnje sa Evropskom unijom, te kvalitetnijem povezivanju zemalja Zapadnog Balkana saobraćajnom i energetskom infrastrukturom", naglasila je državna sekretarka na početku diskusije

“Posmatramo saobraćaj kao sektor koji treba da bude generator privrednog I ekonomskog razvoja regiona. U komunikaciji ne samo sa institucijama Evropske Unije već I zemljama  ovog regiona, prepoznato je da razvoj saobraćajne infrastrukture može biti limitirajući faktor daljeg razvoja, potreban nam je brži protok ljudi, roba, kapitala I usluga. Crna Gora je u ovoj oblasti dosta uradila u prethodnom periodu. U junu ove godine Vlada Crne Gore je usvojila novu Strategiju razvoja saobraćaja za vremenski horizont 2019-2035. godina, sa dvogodišnjim Akcionim planom. Kao doprinos saradnje sa Evropskom komisijom, po metodologiji koja je slična metodologiji na nivou Evropske unije, Vlada Crne Gore je  usvojila Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih na kojoj se nalazi iz oblasti saobraćaja 12 projekata, iz svih vidova saobraćaja, vrijednih oko 3,38 milijarde eura, koji korespondiraju sa indikativnim proširenjem Glavne i Sveobuhvatne TEN-T mreže na region Zapadnog Balkana.“  pojasnila je državna sekretarka Angelina Živković 

Živković je govorila I o realizaciji trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta izgradnji prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, ali i o prioritetima Vlade Crne Gore za nastavak izgradnje dionica dalje prema sjeveru države.

“U ovom dijelu smo podržani od strane EU I dobijamo značajna sredstva za pripremu planske dokumentacije, kao neophodnom  preduslovu  za razgovore sa finansijskim institucijama o modelima finansiranja ovako krupnih razvojnih projekata”. – istakla je državna sekretarka

Državna sekretarka se osvrnula i na projektno-studijsku dokumentacija koja je  za pojedine segmente na različitom stepenu zrelosti i naglasila da je do sada  obezbijeđena značajna podrška Evropske komisije kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan, i to oko 7 miliona eura za autoput Bar-Boljare i oko 9,5 miliona eura za jadransko-jonski koridor.

Za obilaznicu oko Budve u dužini od oko 30 km se radi idejni projekat, kao i Glavni projekat i Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i društvo i prateća tenderska dokumentacije za prioritetni segment ove obilaznice u dužini od oko 14 km sa očekivanim završetkom krajem 2020. godine ili početkom 2021. godine. Za kofinansiranje izgradnje prioritetne komponente obilaznice oko Budve, obezbijeđena su EU bespovratna sredstva od 40 miliona eura.
„Zbog svoje vrijednosti velike infrastrukturne investicije su često predmet brojnih osporavanja. Činjenica jeste da su rizici njihovi neminovni pratioci, ali izazov upravo leži u njihovom adekvatnom upravljanju, kako bi na kraju svaki od projekata bio i uspješno priveden kraju. Svaka od zemalja Zapadnog Balkana je mala za privlačenje globalnih investitora, ali kroz podsticanje nesmetanih saobraćajnih veza između pojedinih zemalja dajemo i snažan podsticaj povezivanju tržišta Regiona, a zajedno možemo da budemo konkurentniji prema drugim tržištima.” zaključila je Živković

U diskusiji na ovom panelu učestvovali su i Saša Delipagić, zamjenik ministra za komunikacije I saobraćaj BiH, Bojan Rosi, dekan Fakulteta za logistiku Celje, Sveučilište u Mariboru I profesor na Panevropskom univerzitetu Aperion.


 

Portal Analitika