Kultura

"Primarni motiv mi nije novac, postala sam umjetnica vlastitog života"

Katarina Lalatović je Nikšićanka, koja se već više od pet godina bavi izradom rukotvorina od raznih materijala, kombinujući različite tehnike, najviše dekupaž. Ljubav prema umjetnosti je pokreće, a kako kaže, osluškujući svoj unutrašnji glas, postala je i umjetnica vlastitog života. Lalatović za naš portal priča o svojim počecima, radovima, ali i inspiraciji, koju svakodnevno crpi.
"Primarni motiv mi nije novac, postala sam umjetnica vlastitog života"
Ivona Drobnjak
Ivona DrobnjakAutor
Portal AnalitikaIzvor

Talenat za umjetnost naslijedila od majke: Nikšićanka, Katarina Lalatović se u umjetnost zaljubila još u djetinjstvu. Posmatrala je svoju majku kako ukrašava različite predmete dekupaž tehnikom i upijala njen svaki pokret. Hobi njene majke je postao njen, te se ovim bavi više od pet godina.

„Ljepota dekupaža je ta što ti, kao i svaka umjetnost, odriješi ruke i otvori srce. Ne postoje pravila, niti bilo šta što bi poremetilo jednu spontanost. A divno li je misliti srcem, a ne glavom”, ističe ona.

Prisjeća se svog prvog rada, kutije za nakit koju je poklonila majci.

„Ona me je i naučila kako nečemu biti posvećen, kako uredno i sa puno ljubavi pristupiti izradi. Taj rad je bio kombinacija različitih, pa i izmišljenih tehnika”, navodi Lalatović.

radovi

Inspiraciju za radove pronalazi svuda, u momentima, motivišućim ljudima, ali i lijepim stvarima kojima je okružena. Potrebno je, kaže samo osluškivati i tada ona dolazi sama.

„Nekada jednostavno samo treba slijediti svoj unutrašnji glas i povezati se sam sa sobom. U tom slučaju postajemo umjetnici vlastitih života”, navodi.

Motiv ljubav:

Vrijeme koje utroši na radove zavisi od toga koliko je zahtjevan predmet ali i koju tehniku koristi. Umjetnost nije njen primaran posao, već hobi i način da dopuni kućni budzet.

katarina-glavna

„Ni u kom slučaju mi novac nije motiv za ovo čime se bavim, on može donijeti trenutno zadovoljstvo, ali pravu sreću mi dalje ljubav prema dekupažu. U Crnoj Gori se ne može pristojno živjeti od umjetnosti. Ali, sigurna sam  da ljudi u sve većem broju rade na sebi i svom buđenju i da shvataju šta zapravo znači predmet koji je unikatan, to jeste ručno rađen”, objašnjava ona.

Njen pokretač za radove, kao i za sve u životu jeste ljubav. Sve dok je tako, stvaraće unikatne radove.

rad-1

Jedini plan koji imam je da održim svog unutrašnjeg kreativca, da sačuvam ljubav i inspiraciju, jer to se teško priziva. To je nešto što imamo ili nemamo u sebi”, zaključuje Lalatović za naš portal.

Portal Analitika