Društvo

KCCG: Obavljene kompleksne operacije tumora na kičmenim pršljenovima

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) se juče i danas, kod šest pacijenata izvode zahtjevne operativne intervencije na kičmenom stubu.
Portal Analitika
Portal Analitika
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Operacije izvodi eminentni turski stručnjak prof. dr Chagatay Ozturk, specijalista za hirurgiju kičme i ortopedske traume iz bolnice LIV iz Instanbula sa ortopedima Klinike za ortopediju i tarumatologiju KCCG.

„Operacije koje treba da se izvedu su veoma kompleksne, ne mogu da se rade nigdje u okruženju“, istakao je direktor KCCG, Jevto Eraković na konferenciji održanoj povodom obavljenih hirurških zahvata.

On je naveo da su u pitanju kompleksne operacije promjena na kičmenim pršljenovima prouzrokovane malignom bolešću (metastaze na kičmenim pršljenovima) i infekcijama koje će se rješavati savremenim operativnim tehnikama.

„Ortopedija Kliničkog centra Crne Gore pokazuje snažan i pozitivan trend uspjeha. Oslonjeni smo prije svega na svoje snage. Takođe, čast nam je što možemo da ugostimo najveće svjetske ortopede, koji će nam pomoći da liječimo i najteže slučajeve iz ove oblasti“, kazao je Eraković.

Prof. dr Ozturk je, takođe, naglasio da su operacije koje treba da se izvedu veoma kompleksne i da nijesu mogle biti izvedene u regionu.

„To su operacije na kičmi, na tumorima i infektivnim stanjima. Uvijek imam za cilj da uvećam znanje ljudima sa kojima radim“, kazao je dr Ozturk i dodao da odmah nakon pres konferencije nastavljaju sa radom.

Predsjednik Odbora direktora KCCG ortoped dr sc. med. Nermin Abdić je naglasio da će se saradnja sa turskim stručnjakom nastaviti.

"Napravili smo dogovor da naše kolege borave u bolnici u Istanbulu, gdje će svoje znanje dopuniti. Tokom novembra ćemo biti u prilici da prezentujemo", ističe Abdić.

Kazao je i da je tokom jučerasnjeg dana izvedena prva  operacija vertarboplastika kičme, to jeste zahvat koji se izvodi kod rješavanja problema preloma i zbog pojave malignih tumora.

"Izvršili smo operaciju na pacijentima koji se liječe u dužem vremenskom periodu, nadamo se da ćemo da im pomognemo u izliječenju", naglašava Abdić.

Portal Analitika