Politika

Oživljavanje Doma revolucije je istorijski momenat za Nikšić

Oživljavanje Doma revolucije je istorijski momenat za lokalnu upravu, ocijenio je u intervjuu Dnevnim novinama prvi čovjek nikšićke opštine Veselin Grbović.
Oživljavanje Doma revolucije je istorijski momenat za Nikšić
Dnevne novineIzvor

DN: Opština Nikšić jedna je od rijetkih u Crnoj Gori koja se može pohvaliti suficitom u lokalnoj kasi i to treću godinu zaredom. Prilikom preuzimanja mandata predsjednika najveće opštine u Crnoj Gori naslijedili ste brojne finansijske probleme, koji su bili najteži izazovi i kakvo je trenutno stanje?

GRBOVIĆ: Mandat predsjednika opštine Nikšić počeo je u aprilu 2013. godine. Zatečeno je izuzetno teško stanje u finansijama Opštine, a posebno po pitanju dugova prema dobavljačima, kratkoročnim finansijskim kreditima, porezima i doprinosima, kao i zaostalim neisplaćenim zaradama. Prvi mandat ove lokalne uprave je protekao u saniranju dugova, ali isto tako u velikoj investicionoj gradnji, što je u znatnom dijelu popravljalo lošu sliku u finansijama. Danas možemo reći da je ta slika neuporedivo ljepša i svjetlija. Već treću godinu poslujemo sa suficitom u budžetu Opštine, sa izmirenim kratkotrajnim kreditima i bez obaveza prema dobavljačima, sa redovnim platama radnicima i sa značajnim depozitima kod banaka, čime je omogućeno planiranje novih značajnih investicija.

DN: Intenzivno se radilo na unapređenju sveukupne slike grada. Realizovani su brojni projekti, neki su još u toku, koje posebno izdvajate?

GRBOVIĆ: Svakako najvažniji završeni projekti su zgrada Pozorišta, Olimpijski bazen, Tehnopolis, Gradski trg, kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, rekonstruisane gradske ulice, trotoari i kvartovi, zgrade za prosvjetne radnike, zdravstvene radnike, penzionere, raseljena lica, socijalno ugrožene i sl. Poboljšani su saobraćajna infrastruktura i povezanost Nikšića sa Trebinjem, Bilećom, Plužinama, Žabljakom i Podgoricom i drugi mnogobrojni projekti.

DN: Posebna pažnja posvećena je unapređenju putne infrastrukture, čime se Nikšić učinio dostupnijim. Na pojedinim dionicama radovi su nedavno završeni, a drugi su još u toku.

GRBOVIĆ: Završen je put od Petrovića do Vraćenovica i dalje do granice prema Bileći. Završava se rekonstrukcija puta od Trubjele do Vilusa. Urađena je dionica od Vilusa do Ilinog brda i granice prema Trebinju. Urađena je dionica od Kusida do Trubjele, obilaznica oko Nikšića. Planirana je izgradnja puta Nikšić Cetinje, rekonstrukcija puta Nikšić Kuside i dionica puta od obilaznice Nikšić do Jasenovog polja.

DN: Brojna sela na teritoriji opštine su takođe dobila adekvatne puteve. Izdvajamo glavnu saobraćajnicu ka Župi, asfaltirana su prva dva kilometra puta, a Opština i Vlada obećale su da će saobraćajnica u potpunosti biti rekonstruisana.

GRBOVIĆ: Teritorij a opštine Nikšić iznosi 2.065 km2 i najveća je ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu, kao i u bivšoj Jugoslaviji. Putna mreža je izuzetno velika, a posebno broj i dužina seoskih puteva. U posljednje dvije godine asfaltirali smo preko 50 km lokalnih puteva, čija vrijednost radova iznosi oko tri miliona, dok je za dva km puta za Župu, ranga magistralnog puta, utrošeno oko 450.000 eura. Nastavak radova na ovom putu očekujemo u proljeće 2020. godine.

DN: Uz podršku Ministarstva poljoprivrede radili ste na vodosnabdijevanju brojnih sela. Koliko je tu urađeno i da li ste zadovoljni?

GRBOVIĆ: Opština je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede postigla zaista izvanredne rezultate u izgradnji vodovoda u selima Sume, Orah, Lukovo, Župa, Dragovoljići, Bršno, Dučice, Koravlica, Petrovići, Vraćenovići… Lično sam najponosniji na ove projekte.

DN: Poseban izazov za lokalnu upravu je stavljanje u funkciju Doma revolucije, koji je napokon počeo da se privodi namjeni uz partnerstvo sa privrednicima. Šta to znači za opštinu i koliko je značajno otvaranje fitnes centra i potpisivanje ugovora sa dva nova zakupca?

GRBOVIĆ: Stavljanje u funkciju Doma ravolucije je istorijski rezultat ove lokalne uprave. Fitnes centar je počeo sa radom i potpuno je izmijenio sliku Doma. Ubrzo počinju radovi na dva prostora sa ukupno 3000 m2, pored ulica Njegoševe i Nika Miljanića. U središtu Doma se radi veliki parking prostor. Uskoro će se uraditi i prostor za laboratoriju i TV Nikšić. Opštini je veoma značajno što će se u ovim prostorima zaposliti preko 300 radnika i Dom postaje centar dešavanja našeg grada.

DN: Veliki projekat koji sa nestrpljenjem očekuju građani je i rekonstrukcija stadiona FK Sutjeska. Kada počinju radovi?

GRBOVIĆ: Veoma važan projekat je rekonstrukcija zapadne tribine stadiona Sutjeska, čime je omogućeno da i u Nikšiću gostuje A reprezentacija Crne Gore i igra međunarodne utakmice. Očekujemo da radovi počnu u novembru.

Portal Analitika