Politika

Palmer: Crna Gora lider u regionu, ali mora ubrzati reforme

Crna Gora je lider u regionu kad je riječ o pridruživanju Evropskoj uniji (EU), ali mora biti fokusirana i ubrzati napore na sprovođenju neophodnih reformi, saopštio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metju Palmer.
Palmer: Crna Gora lider u regionu, ali mora ubrzati reforme
Portal AnalitikaIzvor

On je, na pretresu Pododbora za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju u Senatu, rekao da se to odnosi na jačanje vladavine prava i slobode medija, te borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Palmer je, govoreći o našoj zemlji, rekao da se Crna Gora sa svojim mirnim, multietničkim društvom i brzo rastućom ekonomijom, istakla kao regionalni lider.

Rusija bi da podstiče podjele

“Ulazak u NATO 2017. godine bio je značajan i zaslužen korak naprijed”, smatra Palmer.

On se osvrnuo i na političke prilike u našem regionu.

“Dok Sjedinjene Američke Države podržavaju želju naroda i vlada Zapadnog Balkana za sigurnijom, prosperitetnijom i demokratskijom budućnošću, to se ne može reći za sve spoljne aktere koji djeluju u regionu”, rekao je Palmer, uz ocjenu da je namjera Rusije da podstiče podjele i spriječi evroatlantske integracije regiona.

Stoga SAD, kako je rekao, moraju povećati sopstveni angažman u regionu Zapadnog Balkana.

I Turska značajan igrač na Balkanu

“Ali slanje poruka nije dovoljno. Moramo da povećamo svoje prisustvo i ulaganja u regionu. Nedavne posjete kongresnih delegacija Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji pomogle su da se ojačaju naše zajedničke vrijednosti i pokaže naša snažna podrška reformama”, kazao je Palmer.

Nepriznavanje statusa Kosova od strane Srbije, smatra Palmer, najveći je adut koji Moskva ima u rukavu kada je riječ o Srbiji, dok su interesi Kine na Zapadnom Balkanu više komercijalni.

Kao značajnog igrača na Balkanu Palmer vidi i Tursku, za koju kaže da region vidi kao "svoje dvorište".

Portal Analitika