Region

Episkop Maksim: Orden Vučiću nije želja većine u SPC

Episkop zapadnoamerički Maksim izjavio je da je dodjela ordena Svetog Save predsjedniku države Aleksandru Vučiću, koji mu je nedavno uručio patrijarh Irinej, previd i navodi da je za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) razgraničenje sa Kosovom izdaja.  
Episkop Maksim: Orden Vučiću nije želja većine u SPC
Portal AnalitikaIzvor

"Orden ima simobličnu funkciju, a kada simbol funkcioniše na pravi način tada on ima moć da objedinjuje, a ne da razdjeljuje. Bojim se da je ovdje došlo do previda", rekao je epiksop Maksim, za nedjeljnik NIN.

Prema njegovim riječima, "dok sadašnji predsjednik Srbije neprekidno ponavlja da je za razgraničenje i podjelu, dotle Sabor Srpske crkve trajno insistira na tome da razgraničenje i podjela predstavljaju izdaju".

"Kako sada to dvoje pomiriti? Eto, taj paradoks ne može da pojmi najmanje polovina srpskih arhijereja, a ni veliki dio naše Crkve", rekao je episkop Maksim.

On je naveo da je jedan od vladika primjetio da "Sinod ima pravo da dodjeli orden kome želi, ali kada zna da to nije želja saborske većine - tada treba da odustane od postupka koji će sablazniti javnost i podijeliti episkopat i Crkvu".

"Da li Vučić zaslužuje orden trebalo je provjeriti saborskom većinom. Pretpostavljam da bi mnogi bili iznenađeni ishodom glasanja. U ovoj godini orden je trebalo dati pravim čuvarima naše svete kosovskometohijske zemlje, a to su ljudi koji tamo žive", istakao je episkop Maksim.

Komentarišući dio obrazloženja da se Vučiću dodjeljuje orden zbog djelatne ljubavi prema majci crkvi, on je rekao da "o tome treba pitati članove Sinoda koji su tu 'djelatnu ljubav' prepoznali".

Povodom odluke Sinoda da više ne može da predaje na Bogoslovskom fakultetu, on je rekao kako želi da vjeruje da je riječ o "nesporazumu koji će se vrlo lako otkloniti na predstojećem Arhijerejskom saboru".

On je rekao kako je primjetio da je u određenim medijima upostavljena veza između te odluke Sinoda i njegovih kritika Vučića.

"Nadam se i vjerujem, međutim, da je ta veza sasvim neosnovana. Ukoliko bi bilo tačno da postoji veza između te dvije stvari, to bi onda bio veliki problem kako za našu Crkvu, tako i za Univerzitet, državu i društvo u cjelini", rekao je episkop Maksim.

Patrijarh Irinej uručio je, na proslavi osam vjekova autokefalnosti SPC, Vučiću orden za, kako je naveo, djelatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za cjelovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova u njenom sastavu.

Portal Analitika