Crna hronika

Vujošević u zamjenu za slobodu nudi dva stana

Odbrana Nenada Vujoševića, sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva danas će Višem sudu u Podgorici predati prijedlog o ukidanju pritvora u zamjenu za jemstvo u vrijednosti dva stana koji se nalaze u vlasništvu ovog okrivljenog - kazao je za Pobjedu njegov branilac, advokat Borivoje Borović.
Vujošević u zamjenu za slobodu nudi dva stana
PobjedaIzvor

Vujošević se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je kao pripadnik kriminalne organizacije odbjeglog biznismena Duška Kneževića počinio krivično djelo vršenje protivzakonitog uticaja. On je u telefonskim razgovorima sa Kneževićem tvrdio da je podmićivao vrhovnog tužioca Ivicu Stankovića ali je pred istražiteljima to demantovao.

OKOLNOSTI

Advokat Borović kazao je da porodica Vujoševića ima u planu da ponudi na ime jemstva dva stana u njihovom vlasništvu kako bi se okrivljeni Vujošević branio sa slobode.

''Sada kada se Vujošević drži u pritvoru samo zbog opasnosti od bjekstva, ispunjeni su uslovi da se ponudi jemstvo u zamjenu za njegovu slobodu'' pojasnio je Borović.

Podsjetimo, Apelacioni sud je prilikom određivanja pritvora Vujoševiću ukinuo pritvorski osnov opasnost uticaja na svjedoke.

Krajem septembra, Viši sud uvažio je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva, pa je Vujoševiću tada pritovr određen i zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

Prvom odlukom sudije za istragu, Vujoševiću je pritvor bio određen samo zbog opasnosti od bjekstva.

Prema odredbama Zakona o krivičnom postupku, jemstvo može biti put do slobode jedino u slučaju ako je optuženom pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva.

''Kada dobije prijedlog za jemstvo, sud potom uvtrđuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za prihvatanje te vrste garancije. Jemstvo može da se prihvati samo onda kada je pritvor određen isključivo zbog opasnosti od bjekstva. Ukoliko je pritvor određen i po drugim osnovama, ne može se govoriti o jemstvu. Procedeura polganja jemstva počinje odlukom suda o visini jemstva. Jemstvo glasi na novčani iznos koji sud određuje s obzirom na težinu krivičnog djela, lične i porodične prilike okrivljenog i imovno stanje osobe koja ga daje'' navodi se u Zakoniku o krivičnom postupku.

Kaucija se sastoji u polaganju gotovog novca ,hartija od vrijednosti, dragocjenosti ili drugih pokretnih stvari veće vrijednosti koje se lako mogu unovčiti ili u vidu hipoteke na nekretnine.

Osoba koja daje jemstvo obavezna je da dostavi dokaze o svom imovnom stanju i vlasništvu nad imovinom koju nudi kao garanciju sudu.

Okrivljenom se pritovr ukida ako on lično ili neko drugi za njega pruži jemstvo uz obavezu da do kraja krivičnog postupka neće pobjeći a sam okrivljeni obeća da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište. Nema pravila kada će predsjednik vijeća procijeniti da je iznos jemstva dovoljno jaka garancija da to lice neće pobjeći.

POZAJMNICA

Nenad Vujošević je ranije na saaslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu tvrdio da nikada nije nudio, niti dao mito vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću niti tužiteljki Lidiji Vukčević. Objasnio je da je tokom 2018. godine od Kneževića pozajmio 20.000 eura za liječenje i da se obavezao da mu ih vrati, ali nije precizirao rok.

Vujošević je uhapšen 20. septembra na podgoričkom aerodromu, odmah nakon što je doletio redovnom linijom iz Beograda.

Njemu se na teret stavlja da je počinio krivična djela protivzakonit uticaj i pripadništvo kriminalnoj organizaciji za koje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina, odnosno od jedne do osam godina zatvora.

Vujošević je pod istragom zbog sumnje da je 2018. godine postao član Kneževićeve grupe, te i da mu se stavlja na teret protivzakonit uticaj u pokušaju.

Portal Analitika