Svijet

Makron se preko Zapadnog Balkana sveti Njemačkoj?

Florijan Biber, profesor sa Univerziteta u Gracu, izjavio je da nije sasvim jasno šta motiviše Fracusku i Makrona da odbije Sjevernu Makedoniju i Albaniju.
Makron se preko Zapadnog Balkana sveti Njemačkoj?
TanjugIzvor

"Mislim da je to elitni skepticizam u Francuskoj oko proširenja, gubitka vlasti u EU i frustracija zbog toga što francuski kandidat za Evropsku komisiju nije potvrđen na saslušanjima u Evropskom parlamentu", rekao je Biber u intervjuu u emisiji "360 stepeni" skopske televizije.

Ocijenio je da trenutno postoji osjećaj frustracije oko EU, te stoga misli da se Makron okrenuo protiv obje zemlje - Sjeverne Makedonije i Albanije.

"Vidimo Makronovu kritiku politike vlada Sjeverne Makedonije i Albanije, ali mnogo više prema EU i njenim partnerima u Uniji", naveo je Biber.

Upitan kako razumije poruku Makrona da možda ne bi sve zemlje kandidati trebalo da završe kao punopravne članice EU, već da bi prije možda trebalo razmišljati o nekoj vrsti "privilegovanog partnerstva", Biber kaže da misli da Makron nema podršku za takvu ideju.

"Mislim da je usamljen u tome. Mislim da se ovo gledište ne zasniva na dugoročnoj viziji, pa sumnjam da će Francuska uspjeti da podstakne tu ideju o zamijeni proširenja privilegiranim partnerstvima. Mislim da je produktivnije reći da će proširenje trajati dugo, duže nego što smo se nadali. Pa čak i da je sve dobro prošlo, Sjeverna Makedonija se neće pridružiti EU u narednih 10 godina", rekao je Biber.

Sada, dodao je, taj period će biti još duži.

"Znam da je to frustrirajuće. U međuvremenu se privilegovana partnerstva mogu odvijati u pristupu strukturnim fondovima, integracijama u ekonomske i ekološke politike EU i druge načine s cljem smanjenja jaza. Ali Makronova ideja o privilegovanom partnerstvu, kakvo EU, na primjer, ima sa Ukrajinom, zvuči smiješno nakon što je obećavala članstvo zemljama Zapadnog Balkana tokom 20 godina. Mislim da to neće prihvatiti drugi u EU", rekao je Biber.

Na pitanje što misli kakav je stav njemačke kancelarke Angele Merkel i da li je ona bila dovoljno snažna za pozitivnu odluku prošle sedmice u Briselu, Biber kaže da je teško reći što se dešavalo iza zatvorenih vrata.

On, ističe, da su Njemačka i Angela Merkel snažno gurale početak pregovora, možda, kako kaže, ne tako snažno kao ranije, ali ne i bez spremnosti da pređu određene linije kada je riječ o pritisku.

"Ono što smo vidjeli je da nije samo Njemačka već i velika većina zemalja članica podržala proširenje, posebno otvaranje pregovora sa EU", rekao je Biber i dodao da su mnoge zemlje članice usprotivile Francuskoj, što, kako je kazao, uzima kao ohrabruući znak da postoji mnogo zemalja koje se zalažu za proširenje EU.

Portal Analitika