Društvo

Proširili ovlašćenja, mogu da pokrenu disciplinski protiv generalnog direktora

Savjet Javnog servisa izmijenio je u septembru, na elektronskoj sjednici, Statut te medijske kuće, a jedna od najvažnijih novina je da ovo tijelo može da pokrene disciplinski postupak protiv generalnog direktora Radio- Televizije Crne Gore, i to na pisani zahtjev koji može podnijeti bilo koji član Savjeta, „a na osnovu saznanja da je učinjena povreda radne obaveze“, saznaje Pobjeda.
Proširili ovlašćenja, mogu da pokrenu disciplinski protiv generalnog direktora
K. Janković
K. JankovićAutor
Nova PobjedaIzvor

Generalni direktor RTCG Božidar Šundić nije zadodovoljan ovakvim izmjenama i smatra da su one ogroman pritisak na menadžment.

Nezadovoljstvo

- Osnovno je pitanje zašto je došlo do mijenjanja Statuta u ovom trenutku. Ako je i trebalo doći do promjena svakako da su morali učestvovati menadžment RTCG, generalni direktor RTCG i Ministarstvo kulture. Shodno dosadašnjoj praksi, uvijek je bilo ako nešto treba da se promijeni u Statutu da se svi ovi organi uključe da bi se došlo do najboljeg rješenja za ovu medijsku kuću. Ovog puta je to izostalo, promijenjeni su određeni članovi kojima se vrši ogromni pritisak na menadžment – rekao je Šundić za Pobjedu.

Predsjednika Savjeta Javnog servisa Ivana Jovetića ne čudi ovakav Šundićev stav, ali ističe da „unapređenje Statuta nije nikakav pritisak na menadžment“ već, kako tvrdi, definisanje odnosa i osnaživanje modela rada.

- Moguće je da precizno definisanje odnosa stvara utisak pritiska bilo kome ko ne želi adekvatan model rada - dodaje Jovetić.

Kaže da je jedna od činjenica da Savjet RTCG sprovodi prava osnivača u ime države (član 3 Zakona o nacionalnom javnom emiteru).

- Članom 12 predviđeno je da Savjet odgovara javnosti. Članom 21 Zakona se definiše da Savjet zastupa interese javnosti, kao i da je nezavisan od bilo kog državnog organa. Ovo pominjem u svijetlu ideja da je Ministarstvo kulture trebalo biti konsultovano. Upravo bi to, uz uvažavanje aktivnosti Ministarstva, bilo „klasičan“ primjer ugrožavanja nezavisnosti kako Savjeta tako i RTCG. Prema članu 22 Zakona, Savjet donosi Statut što znači da ima isključivu nadležnost u definisanju, oblikovanju i usvajanju tog dokumenta. U tom kontekstu je i smisao člana 54 istog zakona koji definiše da se Statutom definišu način rada i odlučivanja, kao i nadležnosti. Upravo to i jeste uloga i smisao Savjeta – obrazložio je odluku Savjeta Jovetić.

Smatra da možda treba postaviti pitanje da li je Savjet trebalo da bude uključen u pregovore o Kolektivnom ugovoru.

- Da li je to vrsta pritiska na rad Savjeta? Čini se da procese i promjene moramo prihvatati na profesionalniji i odgovorniji način - poručuje Jovetić.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika