Društvo

Najaktivnije hibridne i sajber prijetnje

Savremeni bezbjednosni koncept nameće potrebu intenzivne saradnje partnera i saveznika na regionalnom i međunarodnom nivou i iziskuje aktivan doprinos suočavanju sa prijetnjama koje prevazilaze nacionalne granice, a među kojima su trenutno najaktuelnije hibridne i sajber prijetnje, kao i migracije", kazao je generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović.
Najaktivnije hibridne i sajber prijetnje
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora preuzima jednogodišnje predsjedavanje Multinacionalnom savjetodavnom grupom Centra za bezbjednosnu saradnju.

Ivanović je učestvovao na 42. sastanku Multinacionalne savjetodavne grupe (MAG) Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC) u Rakitju, Republika Hrvatska.

Kako je saopšteno iz Ministarsta odbrane, on je istakao da sve zemlje članice imaju isti cilj, stabilan, integrisan i napredan region, kao i da se sve suočavaju sa sličnim bezbjednosnim izazovima.

"Savremeni bezbjednosni koncept nameće potrebu intenzivne saradnje partnera i saveznika na regionalnom i međunarodnom nivou i iziskuje aktivan doprinos suočavanju sa prijetnjama koje prevazilaze nacionalne granice, a među kojima su trenutno najaktuelnije hibridne i sajber prijetnje, kao i migracije", naglasio je Ivanović.

On je iskazao zadovoljstvo što su sve zemlje regiona prepoznale mehanizam regionalnih inicijativa kao efikasan model za jačanje povjerenja, produbljivanje saradnje i unaprjeđenje nacionalnih odbrambenih kapaciteta.

"Saradnja sa RACVIAC-om traje niz godina, kada su sprovedene brojne aktivnosti iz oblasti kontrole naoružanja, neproliferacije oružja za masovno uništenje, reforme sektora bezbjednosti, međunarodne i regionalne saradnje, sa posebnim akcentom na evropske i evroatlantske integracije. Rad RACVIAC-a naša zemlja će nastaviti da podržava", kazao je Ivanović i dodao da ćemo i ubuduće ispunjavati obaveze koje proizilaze iz članstva u toj organizaciji.

Direktor Centra, general-major Jeronim Bazo istakao je značajnu ulogu RACVIAC-a u jačanju evroatlantske perspektive zemalja Jugoistočne Evrope i zahvalio se Ivanoviću na značajnom doprinosu Crne Gore jačanju regionalne saradnje.

"Bazo je Ivanoviću poželio uspješno predsjedavanje MAG-om, ističući uvjerenje da će grupa u narednom periodu donositi političke odluke afirmativne za sve zemlje Jugoistočne Evrope. U skladu sa Godišnjim programom RACVIAC-a, proljećno zasijedanje MAG-a najavljeno je za april 2020. godine u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Portal Analitika